Geen afbeelding beschikbaar

28 september jarig: Confucius, Georges Clemenceau en Edmon Thieffry

‘It is far easier to make war than peace.’ Als Minister President van Frankrijk speelde Clemenceau een grote rol bij de totstandkoming van de Vrede van Versailles. Hij had hierbij maar één doel: de complete vernietiging van de Duitse militaire macht. Clemenceau werd geboren op 28 september 1841.

Confucius, Georges Clemenceau en Edmond Thieffry speelden alle drie een uniek rol in de wereldgeschiedenis. Toch hebben de Chinese wijsgeer, de Franse politicus en de Belgische jachtvlieger één ding gemeen: 28 september, hun geboortedag.

Confucius (551 v. Chr. – 479 v. Chr.) was een Chinees filosoof. De Chinezen vieren zijn verjaardag op de 27ste dag van de 8ste maand, maar volgens de Westerse kalender werd Confucius geboren op 28 september 551 voor Christus. In zijn jeugd werkte Confucius onder andere als boekhouder en ontwikkelde hij een sterke ethische visie. Toen hij de volwassen leeftijd bereikte besloot hij het ouderlijk huis te verlaten en rond te gaan trekken om zijn leer te verspreiden. Confucius bezocht verschillende krijsheren met als doel hen ervan te overtuigen dat zij hun volk op een deugdelijke manier moesten regeren, maar zij wezen hem af. Een deel van de lokale bevolking geloofde echter wel in zijn leer en al snel kreeg Confucius een grote schare volgelingen. De belangrijkste opvatting van Confucius was de Gulden Regel: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Na zijn dood in 479 voor Christus verspreidden zijn volgelingen het Confucianisme over een groot deel van Azië.

Georges Clemenceau (1841-1929) was een Frans arts, journalist en staatsman. Clemenceau werd op 28 september 1841 geboren te Mouilleron-en-Pareds. Evenals zijn vader studeerde Clemenceau medicijnen studeren en in 1865 behaalde hij zijn doctoraat. Vier jaar later trad hij toe tot de politiek en groeide hij uit tot de leider van de linkse Radicale partij. Via zijn eigen nieuwsblad, La Justice, uitte Clemenceau felle kritiek op de rechtse machthebbers. Tussen 1906 en 1909 was Clemenceau zelf Minister-President van Frankrijk en haalde hij de banden met Engeland aan. In 1917 werd hij wederom benoemd tot Minister-President en onder zijn leiding won Frankrijk de Eerste Wereldoorlog. Hij speelde een grote rol in de totstandkoming van het Verdrag van Versailles, waarin Duitsland de volledige schuld kreeg voor het uitbreken van de oorlog. In 1920 verloor hij de Presidentsverkiezingen en trok zich terug uit de politiek. Hij overleed negen jaar later op 24 november 1929.

Edmond Thieffry (1892-1929) was een Belgisch luchtvaartpioneer en jachtpiloot. Thieffry werd geboren op 28 september 1892 te Etterbeek. Nadat hij zijn studie rechten afgerond had trad Thieffry toe tot het Belgische leger. In 1915 meldde hij zich aan bij de Belgische luchtmacht en werd hij een jachtpiloot. Gedurende de Eerste Wereldoorlog schoot hij maar liefst tien vijandige vliegtuigen neer en behaalde daarmee de titel luchtaas. In 1917 werd Thieffry echter zelf neergeschoten en hij bracht de rest van de oorlog door als krijgsgevangene in Duitsland. Na afloop van de oorlog richtte Thieffry de luchtvaartmaatschappij Sabena op en bedacht hij het plan van een luchtverbinding tussen België en Belgisch-Kongo. Op 3 april 1925, na een reis van 51 dagen, werd hij zelf de eerste piloot die de reis succesvol ondernam. Vier jaar later, tijdens een vlucht in Kongo, verongelukte Thieffry en kwam hij op 36 jarige leeftijd te overlijden.

Partners: 

Personen: 

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Bloederige goudkoorts in Australië, 1854

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!