29 augustus jarig: John Locke

John Locke is een Britse arts en filosoof die aan het begin staat van de empirische stroming. Volgens Locke wordt iedereen geboren als een tabula rasa (een onbeschreven blad) en doet men kennis op door ervaringen en de reflectie daarop. Hiermee zet hij zich af tegen het Aristotelisme. John Locke werd geboren op 19 augustus 1632 te Wrington.

John Locke was de zoon van zijn gelijknamige vader en Agnes Keene. Hij studeerde  aan de Oxford universiteit waar hij in 1656 zijn Bacherlor of Arts en in 1658 zijn Master of Arts behaalde. Hierna besloot Locke geneeskunde te gaan studeren en kwam zo Lord Shaftesbury, een belangrijke Britse politicus, tegen. Omdat Locke een goede indruk maakte op Lord Shaftesbury, kon hij gedurende zijn studie (die hij in 1674 positief zou afronden) als lijfarts en secretaris aan de slag bij de Lord.

Naast zijn diverse studies had Locke ook een grote interesse in politiek en filosofie. Hij was onder de indruk van de werken van René Descartes en zette zich af tegen het Aristotelisme. In de periode tussen 1675 en 1679 bevond Locke zich met Lord Shaftesbury in Frankrijk, waar Locke de kans kreeg om de werken van grote meesters zoals Descartes te bestuderen. Toen Locke in 1683 de Lord achterna reisde naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden kon hij daar zijn tijd besteden aan het schrijven van zijn filosofische werk.

In de jaren 1689 en 1690 publiceerde Locke zijn belangrijkste filosofische werken over bijvoorbeeld de invulling van de samenleving. Hij publiceerde de werken An essay concerning human understanding en Two treatises of government. Hierin stelde hij dat vrije mensen in staat zijn een sociaal contract op te stellen, waarmee mensen vrijwillig samenkomen om een staat te vormen. Alle acties van deze staat (of macht) zijn slechts gelegitimeerd als ze het algemeen belang dienen. Bij het niet dienen van het algemeen belang kunnen burgers het hoofd van de staat afzetten.

De werken van John Locke zouden in de toekomst nog van grote betekenis zijn, bijvoorbeeld bij het opstellen van de Amerikaanse Decleration of Independence. Locke was een geliefd persoon, maar trouwde nooit. Op 28 oktober 1704 overleed John Locke op 72 jarige leeftijd.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-          Britannica.com, <a href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/345753/John-Locke" target="_blank">John Locke</a></p>
<p>-          Parlement.com, <a href="http://www.parlement.com/id/vivicdyw3vhc/john_locke%20" target="_blank">John Locke</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Afbeelding</p>
<p>-          Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Locke-John-LOC.jpg" target="_blank">Locke-John-LOC</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.