Karel II van Engeland

29 mei jarig: Karel II van Engeland

Karel II leeft enkele jaren in ballingschap voordat hij in 1660 koning van Engeland wordt. Zijn regeerperiode is bekend als de Restauratie, waarbij vrijheid van meningsuiting en cultuur centraal staan. Toch is zijn bewind niet erg succesvol, hij verliest veel geld met de Engelse zeeoorlogen tegen Nederland. Karel II werd geboren op 29 mei 1630 te Londen.

Karel II is geboren in St. James’s Palace in Londen als oudste zoon van koning Karel I en Henrietta Maria van Frankrijk. Zijn vader vocht in de Engelse Burgeroorlog tegen troepen van de Puriteinse kerk en het Engelse parlement, maar was in 1646 aan de verliezende hand. Karel II vertrok daarop naar Frankrijk, waar zijn moeder al woonde.

Na de executie van zijn vader werd Karel II in 1649 door Schotland uitgeroepen tot koning. Hij keerde daarop met een klein leger terug naar Groot-Brittannië, om zijn rechtmatige positie als koning in te nemen. Oliver Cromwell, die de leiding had tijdens de Engelse Burgeroorlog en zichzelf daarna tot landvoogd had benoemd, wist Karel II in 1651 echter bij Worcester te verslaan. Hij keerde daarna terug naar Frankrijk.

Na Cromwell’s dood in 1660 werd Karel II alsnog koning. De periode kwam bekend te staan als de ‘Restauratie’, een tijd van politieke en culturele bloei. Het koningschap van Karel II was niet op alle vlakken een succes. De pest had in 1665 dood en verderf gezaaid, in 1666 werd een groot deel van Londen door de Grote Brand verwoest en de Tweede (1665-1667) en Derde Zeeoorlog (1672-1674) tegen Nederland resulteerden in verlies van enorme geldbedragen. Michiel de Ruyter wist tijdens de Tocht naar Chatham van 1667 zelfs diep in Engeland grote schade aan te richtten. Karel’s financiële mismanagement was het grootste probleem tijdens zijn koningschap.

Karel II trouwde in 1662 met Catharina van Bragança uit Portugal, maar zij kreeg enkele miskramen en wist Karel II geen zoon te geven. Bij andere vrouwen lukte hem dat een stuk gemakkelijker. Hij kreeg vele buitenechtelijke kinderen, waar hij er veertien van erkende. Zijn buitenechtelijke liefdesleven leverde hem de bijnaam ‘De Vrolijke Koning’ op. Karel II stierf op 6 februari 1685 te Londen.

Bronnen

BBC History, Charles II

Britannica, Charles II

The British Monarchy, Charles II

Wikipedia, Karel II van Engeland

 

Afbeelding

Wikimedia Commons, Charles II

Leestips-boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Rechterhand van Nederland

Rechterhand van Nederland

€ 17.50

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.