Geen afbeelding beschikbaar

29 november jarig: Georgi Plechanov, C.S. Lewis en Ernst Happel

C.S. Lewis beschrijft de oorsprong van The Lion, the Witch and the Wardrobe, het eerste boek van The Chronicles of Narnia, in een essay. 'Het begon met een foto van een Faun, een mythisch wezen met hoorns en bokkenpoten, die een paraplu draagt in een besneeuwd bos. Deze foto zat in mijn hoofd sinds ik zestien jaar was. Toen ik ongeveer veertig was, zei ik tegen mijzelf: Laten we er een verhaal van maken!.' C.S. Lewis wordt geboren op 29 november 1898.

Op het eerste gezicht lijken een Russische revolutionair, een Ierse schrijver en een Oostenrijkse voetballer niet veel met elkaar gemeen te hebben. Toch delen Georgi Plechanov, C.S. Lewis en Ernst Happel minimaal één ding: hun geboortedatum is 29 november.

Georgi Plechanov (1856-1918) werd in Goedalovka in Rusland geboren. Tussen 1866 en 1873 ging Georgi naar een militaire school in Voronezh. Na deze periode kwam hij in aanraking met de partij Grond en Vrijheid, die vond dat de Russische tsaar afgezet moest worden. Op 6 december 1878 organiseerde Plechanov één van de eerste politieke demonstraties in Rusland. Hij hield een toespraak waarin hij pleitte voor het omverwerpen van de tsaristische regering en de stichting van een meer socialistische regering. Plechanov verwierp terrorisme als middel om de revolutie kracht bij te zetten en richtte zich op de opkomende Russische arbeidersklasse. In 1880 ontvluchtte Plechanov Rusland. Vanaf dat moment verbleef hij 37 jaar in Zwitserland en Italië, waar hij de werken van Marx en Engels las. In 1898 ontstond de Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij (RSDAP). Deze partij zou zich later opsplitsen in de bolsjewieken en de mensjewieken. Plechanov koos in eerste instantie de kant van de bolsjewieken en Lenin, maar een paar maanden later sloot hij zich toch aan bij de mensjewieken. Hij had openlijk kritiek op Lenin, die hij te dictatoriaal vond. Na de Februarirevolutie in 1917 keerde Plechanov terug naar Rusland. Daar steunde hij de Voorlopige Regering die aan de macht was. Toen de bolsjewieken door de Oktoberrevolutie aan de macht kwamen, moest Plechanov Rusland weer ontvluchten. Korte tijd later stierf hij in Finland. Ondanks zijn tegenstellingen tot Lenin, werd Plechanov in de Sovjet-Unie na zijn dood gerespecteerd.

C.S. Lewis (1898-1963) werd geboren in Belfast. Aan een onbezorgde jeugd kwam een einde toen zijn moeder in 1908 abrupt overleed aan kanker. Nog geen maand na dit overlijden werden Lewis en zijn oudere broer naar een kostschool in Engeland gestuurd. In 1916 werd Lewis toegelaten op de Universiteit van Oxford. Vlak nadat hij werd toegelaten, vertrok Lewis echter vrijwillig naar het westfront van de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog keerde hij terug naar Oxford. Toen hij de universiteit in 1925 verliet had Lewis een master in Grieks en Latijnse literatuur, filosofie, oude geschiedenis en Engelse literatuur. Hierna ging hij lesgeven aan een college in Oxford. Naast deze baan als leraar begon Lewis boeken te schrijven. Bekende werken van Lewis zijn The Allegory of Love (1936) en The Screwtape Letters (1942). Hij schreef voornamelijk boeken met een christelijke inslag, waarin hij christenen probeerde te waarschuwen voor de duivel. Toch is Lewis bekend gebleven om zijn kinderboeken The Chronicles of Narnia (1950-1956) over het magische land Narnia, waar hij dezelfde boodschap in heeft verwerkt. Na de dood van zijn vrouw in 1960 ging de gezondheid van Lewis ook achteruit, er werd nierfalen bij hem geconstateerd. In juli 1963 kreeg hij een hartaanval, die hij echter nog overleefde. Op 22 november 1963 overleed Lewis in zijn bed.

Ernst Happel (1925-1992) werd in Wenen geboren, waar hij ook zijn professionele voetbalcarrière begon bij Rapid Wien. Op zeventienjarige leeftijd maakte de centrale verdediger zijn debuut in de Oostenrijkse competitie. Happel speelde van 1943 tot 1959 voor Rapid Wien, met een uitstapje naar de Franse voetbalclub Racing Club de Paris tussen 1954 en 1956. In totaal speelde hij 51 interlands voor Oostenrijk en was hij aanwezig op het wereldkampioenschap van 1954, waar Oostenrijk de derde plaats veroverde. Na gestopt te zijn met voetballen, werd Happel trainer. Dit bleek een zeer succesvolle zet te zijn. Hij was ondermeer coach van ADO Den Haag (1962-1968), Feyenoord (1968-1973), het Nederlands elftal (1978) en het Oostenrijks elftal (1991-1992). Hij werd kampioen in vier verschillende landen en won de Europa League met Feyenoord in 1970 en met Hamburger SV in 1983. Daarnaast was hij bondscoach van het Nederlands elftal toen zij op het wereldkampioenschap van 1978 de finale haalden. Happel stond bekend als een man van weinig woorden. Zijn wedstrijdbespreking voorafgaand aan de WK-finale zou hebben bestaan uit drie woorden: ‘Heren, twee punten.’ Hiermee doelde hij op een overwinning bij het op dat moment gehanteerde tweepuntensysteem. De finale ging verloren. Op 14 november 1992 overleed Happel aan longkanker. Het grootste voetbalstadion van Wenen werd naar hem vernoemd.

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.