Geen afbeelding beschikbaar

29 september jarig: Pompeius, Caravaggio, Guadalupe Victoria

In eerste instantie lijkt hij de grootste bondgenoot van Julius Caesar. Maar deze vriendschap draait uit op een bloedige burgeroorlog tussen de twee voormalige bondgenoten. Uiteindelijk verliest Gnaeus Pompeius Magnus de strijd om de heerschappij over Rome. Hij werd geboren op 29 september in het jaar 106 voor Christus.

Op het eerste gezicht hebben een Romeinse politicus, een Italiaanse schilder en de eerste president van Mexico niet veel gemeen. Toch delen Gnaeus Pompeius Magnus, Michelangelo Merisi da Caravaggio en Guadalupe Victoria één ding: hun geboortedatum is 29 september.

Gnaeus Pompeius Magnus (106 voor Christus – 48 voor Christus) was een militair - en politiek leider ten tijde van de Romeinse Republiek. Hij was succesvol in verschillende militaire campagnes, zo werd hij in Rome geëerd met drie zeer eervolle triomftochten, waardoor hij de bijnaam Pompeius de Grote kreeg. Samen met Marcus Crassus en Julius Caesar vormde hij in 60 voor Christus de politieke alliantie die bekend staat als het Eerste Triumviraat. Deze samenwerking werd bezegeld door het huwelijk tussen Pompeius en Julia, de dochter van Caesar. Na de dood van Crassus en Julia streden Pompeius en Caesar om het leiderschap van de Romeinse staat. Dit mondde uit in een bloedige burgeroorlog. Pompeius werd in 48 voor Christus beslissend verslagen in de Slag bij Pharsalus. Hij vluchtte naar Egypte, omdat hij zich daar veilig achtte. Toen hij aan land ging werd hij echter direct doodgestoken, omdat men aan het Egyptische hof angst had voor de in aantocht zijnde Caesar. Pompeius stierf op zijn 58-jarige verjaardag.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) was een Italiaanse kunstenaar die geboren werd op 29 september 1571 in Milaan. Zijn schilderijen hadden een zeer grote invloed op de barokstroming in de schilderkunst. Aan het eind van de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw werden in Rome veel nieuwe kerken gebouwd die gevuld dienden te worden met schilderijen. Caravaggio viel op met zijn realistische schilderkunst waarin hij  veel gebruik maakte van een groot contrast tussen donker en licht. Na zijn eerste publieke werken De martelaarschap van de Heilige Mattheus en De roeping van de Heilige Mattheus had hij het werk voor het oprapen. Hij leidde echter een hectisch leven door zijn opvliegende karakter. In 1606 vermoordde hij een man bij een vechtpartij. Hij moest met een prijs op zijn hoofd vluchten uit Rome. In 1608 raakte hij wederom bij een vechtpartij betrokken in Malta en een jaar later gebeurde hetzelfde in Napels. Bij deze laatste ruzie raakte hij ernstig gewond. Een jaar later overleed hij op 38-jarige leeftijd. Lange tijd was het onzeker waaraan Caravaggio overleed. In 2010 claimen onderzoekers echter dat ze aan de hand van zijn botten hebben vastgesteld dat hij overleden is aan een combinatie van loodvergiftiging, geïnfecteerde wonden en een zonnesteek.

Guadalupe Victoria (1786-1843) was tussen 1824 en 1829 de eerste president van Mexico. Hij werd op 29 september in Tamazula geboren als Félix Fernández. In 1811 stopte hij met zijn rechtenstudie om zich aan te sluiten bij de onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje. Hij veranderde zijn naam in Guadalupe Victoria om zijn toewijding aan de Mexicaanse onafhankelijkheid te tonen. De afbeelding van de Maagd van Guadalupe was namelijk als symbool van de Mexicaanse opstand gekozen. In 1815 klom Victoria op tot generaal en startte hij een guerrillaoorlog tegen de Spanjaarden. Uiteindelijk werd de Mexicaanse onafhankelijkheid bewerkstelligd. Augstín de Iturbide, een strijdmakker van Victoria, riep zich echter uit tot keizer. Hij nam Victoria in 1821 gevangen, maar hij kon al snel weer ontsnappen. De monarchie werd omver geworpen en Victoria werd in 1824 uitgeroepen tot de eerste president van Mexico. In deze rol knoopte hij diplomatieke banden aan met alle grootmachten van die tijd. Tot 1829 bleef hij president van Mexico. Veertien jaar later overleed hij aan een epileptische aanval.

Partners: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.