Geen afbeelding beschikbaar

3 augustus jarig: Sidney Gottlieb

Sidney Gottlieb studeert Chemie in Californië en treedt na zijn studie in dienst bij de Central Intelligence Agency (CIA). Gottlieb geeft daar leiding aan de Chemische Dienst, die verantwoordelijk is voor alles wat met de ontwikkeling van chemische hulpmiddelen te maken heeft. Zo bedenkt Gottlieb verschillende manieren om Fidel Castro te doden. Sidney Gottlieb werd geboren op 3 augustus 1918 te New York.


Sidney Gottlieb werd geboren als Joseph Schneider in de Bronx, New York, als zoon van een joods echtpaar uit Hongarije. Gottlieb had niks met het geloof en veranderde later zijn naam. Hij studeerde Chemie aan het Californisch Instituut voor Technologie en behaalde daar ook zijn doctoraat. Tevens behaalde hij een master in Spraaktherapie, waarschijnlijk omdat hij zelf van kinds af aan stotterde.


Na zijn studieloopbaan moest Gottlieb eigenlijk in militaire dienst, omdat de Tweede Wereldoorlog in volle gang was, maar wegens een klompvoet werd hij afgekeurd. Hierdoor kon Gottlieb in dienst treden bij de CIA, die hem in dienst nam bij de Technische Service en hem niet veel later tot hoofd van de Chemische Dienst benoemde.


 Leestips-BoekEen spoor van vernieling Een spoor van vernieling


€ 17.50 
 


Als zodanig werkte Gottlieb aan het project MKUltra waarmee de CIA hoopte de hersenen van mensen te kunnen controleren door middel van chemische stoffen. Geheime proeven met bijvoorbeeld de hallucinerende drug LSD op gevangenen, geestelijk gehandicapten en andere mensen ‘die niet terug konden vechten’ moesten de CIA uiteindelijk voordeel opleveren in de Koude Oorlog. Eén gehandicapte kreeg 176 (!) dagen achter elkaar LSD toegediend, zonder bijzonder resultaat. De proeven bleken mislukt en twintig jaar lang voor niets te zijn geweest.


Gottlieb nam ook deel aan de zogenaamde ‘Black Operations’ van de CIA, waarbij hooggeplaatste doelwitten gedood moesten worden. Zo was Gottlieb onder meer verantwoordelijk voor de ideeën om de Cubaanse leider Fidel Castro met een vergiftigde sigaar te doden en Patrice Lumumba, de premier van de Republiek Congo, om te brengen door middel van speciale tandpasta.


In 1972 ging Gottlieb met pensioen, nadat hij de hoogste onderscheidingen had ontvangen voor zijn dubieuze diensten. Hij deed daarna samen met zijn vrouw Margaret jarenlang vrijwilligerswerk voor goede doelen. Sidney Gottlieb overleed op 10 maart 1999 in Washington D.C.

Bronnen

-        io9, Every crazy CIA plot (…) (31-7-2013)

-        Spartacus Educational, Sidney Gottlieb (31-7-2013)

-        The Independent, Obituary: Sidney Gottlieb (31-7-2013)

 

Afbeelding

-        National Geographic, CIA Secret Experiments (31-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Een spoor van vernieling
Een spoor van vernieling

€ 17.50

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.