3 februari jarig: Horace Greeley

Als 20-jarige verhuist hij naar New York en richt daar het succesvolle tijdschrift The New Yorker op. Hij valt op bij Republikeinse partijleden en weet via zijn blad politieke invloed te verwerven. Daardoor durft hij het in 1841 aan om een eigen krant op te richten, The New York Tribune. Horace Greeley werd op 3 februari 1811 geboren in Amherst, New Hampshire.

Hij was de zoon van Zaccheus en Mary Greeley, een boeren echtpaar uit Amherst. Ze waren erg arm en daarom moest Greeley helpen met het werk op de boerderij en kon hij slechts af en toe naar school. Op zijn 14e besloot Greeley te stoppen met zijn opleiding en ging hij naar een krantenredacteur in Vermont. Via hem trad hij in dienst bij een drukkerij in New York. Na genoeg geld verdiend te hebben besloot hij in 1834 zelf een literair weekblad op te richten, The New Yorker.

Greeley was zowel schrijver als redacteur van zijn blad en kreeg al snel veel vaste lezers. Zijn reputatie groeide snel. Hij schreef vooral ten gunste van de Republikeinse Whig Party en trok daarmee de aandacht van partijbaas Thurlow Weed en de New Yorkse gouverneur William Seward. Vanaf 1840 werd hij aangesteld als redacteur van het wekelijkse campagneblad Log Cabin. Hierdoor raakte Greeley steeds meer betrokken bij de Republikeinse campagne en verkreeg hij invloed binnen de partij. Met zijn toespraken en hulp bij de campagne vestigde hij een goede naam binnen de Republikeinse partij.

Mede door zijn successen durfde Greeley het in 1841 aan om zijn eigen krant op te richten, The New York Tribune. De krant fungeerde als een spreekbuis voor Greeley’s ideeën en richtte zich op een breed scala aan onderwerpen. Zo was er ruimte voor politiek, sociale hervormingen, literaire bijdragen en nieuws. Kenmerkend was zijn vooruitstrevende gedachte over de afschaffing van de slavernij. Later keerde hij zich tegen de conservatieve Republikeinen en werd hij lid van de Liberal Republican Party. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog kreeg zijn imago een klap omdat hij tegen een herbenoeming van Abraham Lincoln was. 

In 1872 stelde Greeley zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen, tegenover toenmalig president Ulysses Grant. Hij keerde zich fel tegen de corruptie en fraude van Grant. Velen versleten Greeley voor gek en bij de verkiezingen leed hij een nederlaag. Deze schok was zo groot dat het hem geestelijk en lichamelijk teveel werd. Op 29 november 1872 stierf Horace Greeley. 

<h3>Bronnen</h3>
<p>-       <a href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/244839/Horace-Greeley" target="_blank"><strong>Encyclopedia Britannica </strong></a></p>
<p>-       <strong>Allan Nevins, <a href="http://www.tulane.edu/~latner/Greeley.html" target="_blank">"Horace Greeley” </a></strong></p>
<p>-       <a href="http://chroniclingamerica.loc.gov/lccn/sn83030214/1866-04-10/ed-1/seq-1/" target="_blank"><strong>Historic American Newspapers</strong> </a></p>
<p>-       Afbeelding:<strong> Wikimedia Commons</strong></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.