Geen afbeelding beschikbaar

3 januari jarig: Cicero, J.R.R. Tolkien en Jan Kijne

Hij wandelde graag door de Engelse heuvels en hield van de boerderij Bag End van zijn tante. Het landschap gaf hem inspiratie voor zijn eigen schrijfwerk en wakkerde zijn fantasieën aan. De getalenteerde schrijver bedacht de uiterst populaire reeks The Lord of the Rings, een wereldberoemde trilogie rondom een machtige ring en een volk der Hobbits. J.R.R. Tolkien werd geboren op 3 januari 1892.

Een Romeinse filosoof, een Britse schrijver en een Nederlandse verzetsstrijder. Veel hebben Cicero, J.R.R. Tolkien en Jan Kijne op het eerste gezicht niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 3 januari, hun geboortedag.

Cicero (106 voor Christus – 43 voor Christus) werd op 3 januari 106 voor Christus geboren in het zuiden van Latium in een rijke familie van landeigenaren. De man verwierf vooral bekendheid vanwege zijn spreekkunst en schrijftalent. Hij liet de Romeinen in aanraking komen met de belangrijkste werken van de Griekse filosofen en hij introduceerde filosofische woorden in het Latijnse vocabulair, zoals humanitas, essentia en qualitas. Naast zijn spreek- en schrijf activiteiten volgde hij ook een politieke carrière. Hij maakte mee hoe de Romeinse Republiek in gevaar kwam na de burgeroorlogen (eerste eeuw v. Chr.) en het optreden van Julius Caesar. Cicero pleitte daarom voor het behouden van de Republikeinse staatsvorm. Terwijl Octavianus en Marcus Anthonius streden om de alleenheerschappij, werd Cicero opgepakt vanwege zijn opvattingen. In 43 v. Chr. werd hij geëxecuteerd.

 

 J.R.R. Tolkien (1892-1973) werd op 3 januari 1892 geboren in de Zuid-Afrikaanse plaats Bloemfontein, toen onderdeel van de Oranje Vrijstaat. In de drie jaar dat hij met zijn ouders leefde in Zuid-Afrika werd hij gebeten door een grote spin. Sommigen beweren dat deze gebeurtenis van invloed was op zijn verhalen, hoewel Tolkien dat zelf ontkende. In zijn derde levensjaar ging Tolkien samen met zijn broer en moeder in Engeland wonen. Niet lang daarna overleed zijn vader in Zuid-Afrika aan de gevolgen van een reumatische koorts. Omdat hierdoor het inkomen van zijn moeder opdroogde, ging hij logeren bij zijn grootouders in Birmingham. Hier wandelde hij graag door Sarehole Mill, Moseley Bog, Clent en de Malvern-heuvels. Het landschap inspireerde hem voor zijn fantasievolle verhalen, waaronder ook de boerderij Bag End van zijn tante Jane. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford van 1925 tot 1945 en begon een carrière als schrijver van voornamelijk fantasieverhalen, vaak gebaseerd op Keltische mythes. Zijn werken The Hobbit en The Lord of the Rings werden het meest bekend. Vanwege zijn boeken ontving hij een onderscheiding van Koningin Elizabeth II in 1972. Tolkien overleed een jaar later, op 2 september 1973 in Bournemouth.

Jan Kijne (1895-1941) werd geboren in Vlaardingen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak woonde hij hier ongehuwd en werkte hij als vertegenwoordiger. Op het moment dat de Duitsers Nederland binnenvielen, sloot hij zich aan bij de verzetsgroep de Geuzen. Deze Geuzen waren een verzetsgroep rondom de Schiedammer Bernardus IJzerdraat. Kijne hielp bij de dagelijkse gang van zaken binnen de Geuzen. De groepering probeerde de Duitsers te saboteren door inlichtingen over Duitse installaties en versterkingen, oorlogsschepen en munitieopslagplaatsen door te geven aan Engeland. Het Nederlandse verzet bevond zich nog in de beginfase en de groep kwam openlijk uit voor haar anti-Duitse mening. De verzetsleden waren niet echt voorzichtig en veel mensen waren op de hoogte van hun daden. Nog geen jaar na het ontstaan van de Geuzen vielen achttien leden door verraad in handen van de Duitsers. Kijne werd eind 1940 of begin 1941 gearresteerd. Tot zijn dood zat hij vast in de gevangenis van Scheveningen. Op 13 maart 1941 werd hij geëxecuteerd als een van de veroordeelden uit het Geuzenproces.

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.