Geen afbeelding beschikbaar

3 juni jarig: Frederik VIII van Denemarken

Al op zijn vierde levensjaar wordt hij opgenomen in de lijn van de Deense troonopvolging en klaargestoomd voor zijn toekomstige koningschap. Toch moet hij nog tot zijn 68ste wachten voordat hij daadwerkelijk de Deense troon mag bestijgen. Frederik VIII van Denemarken werd geboren op 3 juni 1843.

Frederik Christiaan Willem Karel werd geboren op 3 juni 1843 te Kopenhagen. Hij was de oudste zoon van de Deense prins Christiaan (1818-1906), de hertog van Sleeswijk-Holstein. Toen hij vier jaar oud was, werd zijn vader gekozen als troonopvolger van de Deense koning Frederik VII (1808-1863), de laatste telg van het huis Oldenburg. Vanaf dat moment maakte ook de jonge Frederik onderdeel uit van de lijn der troonopvolging en sindsdien werd hij dan ook klaargestoomd voor zijn toekomstige koningschap.

In 1863 besteeg zijn vader de Deense troon als koning Christiaan IX en kreeg Frederik de titel kroonprins. Vijf jaar later trad de inmiddels 25-jarige troonopvolger in het huwelijk met de acht jaar jongere Zweedse prinses Louise. De koninklijke verbintenis was in eerste instantie bedoeld om de banden tussen Denemarken en Zweden verder aan te halen, maar het huwelijk zelf bleek ook een succes en Louise schonk Frederik maar liefst acht kinderen. Na het overlijden van zijn vader op 29 januari 1906 werd hij op 68-jarige leeftijd uitgeroepen tot koning Frederik VIII van Denemarken.

Frederik stond bekend als een liberaal en populair heerser, maar vanwege zijn late troonsbestijging was hem geen lange regeerperiode beschoren. Al na enkele jaren kreeg hij last van zijn gezondheid en moest hij het bestuur van het land steeds meer uit handen geven. Op 14 mei 1912 bracht Frederik een bezoek aan Hamburg, waar hij tijdens een wandeling door het park door zijn benen zakte en overleed. Hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon, die de Deense troon besteeg als Christiaan X.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.