George Paget Thomson

3 mei jarig: George Paget Thomson

"Hoewel ik persoonlijk heel tevreden ben met de bestaande explosieven, heb ik het gevoel dat we verbetering niet in de weg moeten staan​​." George Paget Thomson droeg met zijn fascinatie voor kernfusie bij aan de ontwikkeling van de Amerikaanse atoombom en won in 1973 de Nobelprijs met zijn ontdekking van de golfeigenschappen van het elektron. George Paget Thomson werd geboren op 3 mei 1892.

Zoon van Nobelprijswinnaar

Thomson werd geboren als zoon van Nobelprijswinnaar Joseph John Thomson en Rose Elisabeth Paget in Cambridge. Hij studeerde wis- en natuurkunde aan de universiteit van Cambridge van 1913 tot 1914, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Tijdens de oorlog diende Thomson kort als onderofficier bij het Queen’s Regiment of Infantry in Frankrijk. Al snel keerde hij echter terug naar Engeland om te werken aan de aerodynamica van vliegtuigen. Thomsom trouwde met Kathleen Buchanan in 1924, met wie hij twee zonen en twee dochters kreeg.

Onderzoek naar elektronen

Na de Eerste Wereldoorlog werd Thomson universitair docent aan het Corpus Christi College in Cambridge waar hij drie jaar lang uitgebreid natuurkundig onderzoek verrichte. Daarna werd hij benoemd tot professor natuurfilosofie aan de universiteit van Aberdeen. In deze periode voerde hij experimenten uit naar het gedrag van elektronen en ontdekt daarmee de golfeigenschappen van het elektron, waar hij in 1973 de Nobelprijs mee won. Zijn vader ontving de Nobelprijs eerder in 1906, voor de ontdekking van het elektron.

Meewerken aan atoombom

Vanaf  1930 tot 1952 bekleedde Thomson de leerstoel natuurkunde aan de Imperial College te Londen. Zijn fascinatie voor kernfysica ontstond met de ontdekking van kernsplijting in 1939 door Otto Hahn en Fritz Strassman. Een jaar later werd hij voorzitter van het Britse Maud-comité.  Daar deed hij onderzoek naar de realisatie van atoomwapens en gaf daarover advies aan de Britse regering. Het comité rapporteerde in 1941 dat een atoombom inderdaad realiseerbaar was. Thomson werd een jaar later Scientific Liaison Officer in de VS om daar mee te werken aan de ontwikkeling van de Amerikaanse atoombom.

Nobelprijs

Tomson ging in 1962 met pensioen. Behalve de Nobelprijs nam hij nog enkele belangrijke wetenschappelijke onderscheidingen in ontvangst, zoals de Royal Medal in 1949 en de Faraday Medal in 1960. George Paget Thomson stierf op 10 september 1975 in Cambridge.

 

Bronnen

 

- Wikipedia, 'George Paget Thomson'

- Kernenergieinnederland.nl, 'De Geschiedenis van Kernenergie (...)'

- Nobelprize.org, 'Biography'

- Britannica.com, 'Sir George Paget Thomson'

- Answers.com, 'George Paget Thomson'

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, 'George Paget Thomson', 1937.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!