Geen afbeelding beschikbaar

3 mei jarig: Golda Meïr

“To be successful, a woman has to be better at her job than a man.” Israëls Iron Lady, Golda Meïr, de vierde minister-president van Israël en de derde vrouwelijk premier ter wereld, werd geboren op 3 mei 1898.

Meïr werd geboren als Golda Mabovitsj in een Joods timmermansfamilie in Kiev, in het huidige Oekraïne. Toentertijd maakte dat echter deel uit van het Russische Rijk en het antisemitisme laaide zo nu en dan op. Toen in1906 het gerucht dan ook ging dat er (nog) meer pogroms aan zouden komen, emigreerde de familie naar Amerika. Hier volgde ze een lerarenopleiding en ging ze lesgeven.

In Amerika begon ze zich in te zetten voor de zionistische beweging en in 1921 emigreerde ze met haar man, Morris Meyerson, naar Palestina, dat nog onder het Britse mandaat viel. Hier nam ze de Hebreeuwse achternaam Meïr aan, dat ‘helder schijnen’ betekent. In Palestina raakte ze betrokken bij de vakbond Histradoet. Ze stopte een aantal jaar met werken om voor haar twee kinderen te zorgen, maar hervatte haar taken al weer snel. Volgens Meïr was zij het type vrouw dat ‘haar horizon niet laat versmallen door haar man’. In de jaren ’30 leidde ze de politieke afdeling van Histradoet, wat het begin van haar politieke carrière werd. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1946,  kreeg Meïrde leiding over de zogenaamde Jewish Agency, die de massale emigratie van voornamelijk Europese Joden naar Palestina regelde.

Een jaar na de totstandkoming van de staat Israël in 1948, werd Meïr aangesteld als eerste Israëlische ambassadeur in de toenmalige Sovjet Unie. Ook werd ze in dit jaar lid van de Mapai, een sociaal-democratische zionistische politieke partij, en betrad ze het Israëlische parlement, de Knesset. Tussen 1949 en 1966 was ze achtereenvolgens minister van Arbeid en minister van Buitenlandse Zaken. Na de dood van partijgenoot en minister-president Levi Eshkol in 1969 werd ze de eerste vrouwelijke premier van Israël, en de derde in de wereldgeschiedenis.

Tijdens haar regeerperiode kreeg de staat Israël met heel wat problemen te kampen. Er waren voortdurend conflicten met de Palestijnen en in 1972 vond het drama op de Olympische Spelen in München plaats, waarbij diverse Israëlische atleten werden gedood. Na deze aanslag stemde Meïr in met vergeldingsacties en werden diverse (vermeende) Palestijnse terroristen geliquideerd. Ook brak de Jom Kipoer oorlog (6 oktober 1973 – 24 oktober 1973) onder haar bewindsperiode uit. De nasleep hiervan deed haar regering uiteindelijk vallen in 1974. Tijdens al deze crises kwam Meïr altijd kalm en zelfverzekerd over en leek ze enkel de bescherming van Israël voor ogen te hebben. Deze houding leverde haar de bijnaam ‘Iron Lady of Israël’ op. Golda Meïr overleed op 8 december 1978 op 80-jarige leeftijd in Jeruzalem.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!