Geen afbeelding beschikbaar

3 november jarig: Lucanus, Adolf Dassler, Leopold III

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, probeert hij België neutraal te houden. De nazi’s vallen het land echter toch binnen. Na de capitulatie van de Belgen probeert hij tevergeefs bij Hitler te pleiten voor een onafhankelijk België. Koning Leopold III wordt geboren op 3 november 1901.

Op het eerste gezicht lijken de Romeinse dichter Marcus Annaeus Lucanus, de Duitse stichter van Adidas Adolf Dassler en de Belgische koning Leopold III weinig overeenkomsten te hebben. Toch delen zij in ieder geval één ding: hun geboortedatum is 3 november.

Marcus Annaeus Lucanus (39-65) was een beroemd Romeins dichter. Net als zijn nog bekendere oom Seneca de Jongere werd hij geboren in het Spaanse Córdoba, dat indertijd in Romeinse handen was, op 3 november 39. Hij heeft bijna zijn gehele leven in Rome gewoond. Al op zeer jonge leeftijd waren zijn gedichten geliefd. Hierdoor werd hij opgenomen aan het keizerlijk hof in Rome. Spoedig viel hij echter in ongenade bij keizer Nero, vermoedelijk uit afgunst om zijn dichtkunst. Hierdoor werd hij door Nero verstoten. Daarop sloot Lucanus zich aan bij de revolutionaire beweging Calpurnius Piso, die in opstand kwam tegen Nero. Toen zijn betrokkenheid bij deze groepering ontdekt werd, dwong Nero hem op 30 april 65 om zelfmoord te plegen.

Adolf ‘Adi’ Dassler (1900-1978) werd geboren op 3 november 1900 en is bekend geworden als de oprichter van het sportkledingmerk Adidas. Kort na de Eerste Wereldoorlog begon Adolf sportschoenen te produceren in de keuken van zijn moeder. In 1924 richtte hij samen met zijn broer Rudolf de Gebrüder Dassler Schuhfabrik op. Vier jaar later maakten zij al veel sportschoenen voor deelnemers van de Olympische Spelen en begon het bedrijf internationaal te groeien. In de Tweede Wereldoorlog sloten de twee broers zich aan bij de nazi’s en het bedrijf produceerde schoenen voor het Duitse leger. Door de Tweede Wereldoorlog was er echter een kloof ontstaan tussen de twee broers. Rudolf trok zich terug uit het bedrijf en richtte Puma op. Adolf ging vanaf 1949 alleen verder en hernoemde het bedrijf Adidas. Dassler overleed in 1978 op 75-jarige leeftijd.

Leopold III (1901-1983) was tussen 1934 en 1951 koning van België. Toen in Europa de Tweede Wereldoorlog uitbrak, voerde België een neutrale politiek. In mei 1940 vielen de nazi’s echter België binnen. Leopold weigerde te vluchtten en voerde zijn leger aan tegen de Duitsers. Hierdoor kwam het tot een breuk met zijn regering, die naar Londen vluchtte. Op 28 mei werd hij gevangen genomen door de Duitsers en de Belgen capituleerden. In november 1940 reisde Leopold naar Hitler af om te pleitten voor een onafhankelijk België in een door Duitsland gedomineerd Europa. Dit pleidooi mocht echter niet baten. Tijdens de oorlog bleef Leopold in België en de breuk tussen hem en de Belgische regering groeide. Na de oorlog keerde de regering terug naar België. Niemand wist echter wat te doen met koning Leopold. Deze kwestie sleepte zich vijf jaar voort. In 1950 stemde de Belgen in een referendum voor het aanblijven van Leopold als monarch, dit leidde echter bijna tot een burgeroorlog in het land. Hierdoor benoemde Leopold zijn zoon Boudewijn als nieuwe koning van België. Leopold overleed in 1983 op 81-jarige leeftijd.  

Personen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.