30 april jarig: Maria Stuart

Ze was koningin van Engeland, Ierland en Schotland en vrouw van Willem III, maar bovenal overtuigd protestant. Ze zou samen met haar man haar vader van de Engelse troon stoten. Maria II van Engeland werd geboren op 30 april 1662.

Maria werd geboren als oudste dochter van Jacobus, de hertog van York en zijn vrouw Anna Hyde. De broer van Maria’s vader was koning Karel II van Engeland. Rond 1668 bekeerde Jacobus zich tot het katholicisme maar Maria werd, onder druk van haar moeder, toch protestants opgevoed. Toen Maria 15 jaar was, werd ze uitgehuwelijkt aan haar neef, de protestantse stadhouder Willem III. Haar vader ging akkoord met het huwelijk in de hoop de banden met de protestanten aan te halen. Maria en Willem trouwden in1677 in Londen, waarna het paar naar Nederland vertrok. Hier was Maria niet gelukkig. Ze kreeg meerdere miskramen en haar man verwaarloosde hun huwelijk en bracht liever tijd door met zijn maîtresse.

In 1685 werd Jacobus koning van Engeland, na de dood van zijn broer Karel. Hij was geen populaire koning en het duurde dan ook niet lang voordat meerdere protestantse edellieden met Willem en Maria in gesprek gingen over een eventuele machtsovername. Toen Jacobus een mannelijke troonopvolger kreeg, had de zaak helemaal prioriteit. Op 10 juli kreeg Willem toestemming van de protestanten om Engeland binnen te vallen. De operatie verliep voorspoedig en Willem verdreef zijn schoonvader. Hierop werden Willem en Mary uitgeroepen tot koning en koningin van Engeland, Ierland en Schotland. Dit voorval zou de boeken in gaan als de Glorious Revolution. Omdat Willem zijn aanspraak op de troon te danken had aan zijn vrouw, wordt op hun regeringsperiode teruggekeken als de ‘periode van Willem en Maria’.

Maria was echter niet erg geïnteresseerd in politiek en regeerde weinig. Alleen als haar man op een militaire missie was, nam zij de taken over. Na 1690 kwam dit met name veel voor wegens de oorlog die Willem met de Jacobieten in Ierland uitvocht. In deze tijd liet Maria zien dat ze wel degelijk een bekwaam staatsvrouw was. Ook het huwelijk tussen Willem en Maria werd in de loop der jaren veel beter. Haar man werd hevig verliefd op de knappe en levendige Maria, maar kinderen bleven uit. Toen Maria Stuart stierf op 28 december 1694 verklaarde Willem dat hij ‘from being the happiest’ nu ‘the miserablest creature on earth’ zou worden.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Waarom werd Nederland een monarchie? Het antwoord lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Alles over de Atjeh-oorlog? Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Je hebt nog 2 dagen om je aan te melden. Neem vóór donderdag 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.