Geen afbeelding beschikbaar

30 augustus jarig: Frans Naerebout, Mary Shelley en Ludovika van Beieren

In geen enkele manier zijn deze drie mensen op het eerste gezicht met elkaar verbonden. Totdat je kijkt naar hun geboortedag. Ze zijn namelijk alle drie geboren op 30 augustus

Frans Naerebout (1748-1818) was een Nederlands zeevaarder. Hij werd geboren op 30  augustus in een arm vissersgezin en werd bekend door een grootscheepse reddingsactie voor de kust van Vlissingen. Op 24 en 25 juli 1779 voer het fregatschip Woestduyn vanuit Batavia naar Vlissingen. Toen de onervaren loods op het schip de rede van Vlissingen naderde, maakte hij een fout en liep het schip vast op een zandbank. Op de bewuste dag was er sprake van heftige stormen en het reddingsvaartuig van de VOC weigerde uit te varen om de bemanning te hulp te schieten. Naerebout besloot samen met zijn broer Jacob naar het schip te varen en de mensen te redden. Met gevaar voor eigen leven wist hij 87 van de 100 man op het schip in veiligheid te brengen. Daardoor werd hij in 1816 benoemd tot Broeder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij werd op 3 september 1818 begraven in Goes.

Lees hier meer over Frans Naerebout.

 Mary Shelley (1797-1851) was de Engels schrijfster van Frankenstein. Ze werd geboren op 30 augustus 1797 als Mary Wollstonecraft Godwin in Londen. Haar moeder was de feministe Mary Wollstonecraft en haar vader filosoof William Godwin. Toen zij trouwde met de beroemde schrijver en dichter Percy Byssche Shelley begon zij zelf ook haar literaire kunsten te ontwikkelen. Percy organiseerde met regelmaat bijeenkomsten waar grote auteurs op afkwamen. Zij mocht daarbij aanwezig zijn. Ze werd geïnspireerd door de verhalen en schreef op 19-jarige leeftijd het bekende verhaal Frankenstein. Ze stierf op 1 februari 1851 in Londen.

Ludovika van Beieren (1808-1892) was de moeder van Elisabeth van Oostenrijk, beter  bekend onder de naam en van de zoetsappige filmreeks Sisi. Hertogin Ludovika in Beieren werd geboren op 30 augustus 1808 in München. Ze was de zesde dochter van de Beierse koning Maximiliaan I en koningin Caroline. Op 9 november 1828 trouwde ze met haar achterneef Maximiliaan in Beieren. Het huwelijk van Hertog Max en Prinses Ludovika was al gearrangeerd toen zij nog kinderen waren. Ze kregen tien kinderen, waarvan Elizabeth (Sisi) de bekendste is. Zij trouwde met Franz Joseph, de zoon van haar zus Sophie en de latere keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije. Ludovika stierf om vier uur ’s ochtends op 26 januari 1892 op  83 jarige leeftijd.

 

 

Partners: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.