30 december jarig: Charles de Lambert

De eerste vliegpoging van Charles de Lambert mislukt in 1893. Toch geeft de luchtvaartpionier niet op en in 1908 is hij een van de eerste leerlingen die les krijgt op de vliegschool van Wilbur Wright. Een jaar later maakt hij zijn eerste solovlucht en behaalt hij zijn vliegbrevet. Charles de Lambert werd geboren op 30 december 1865.

De vader van Charles Lambert was de Russische generaal Graaf José de Lambert. Zijn moeder was de Franse Gravin de Lancosme. De Lambert werd geboren op het Portugese eiland Madeira en studeerde na zijn middelbare school rechten aan de universiteit van het Franse Pau.

Op 20-jarige leeftijd hield hij zich bezig met de ontwikkeling van zogenaamde glijboten, vlakke vaartuigen die vooral gebouwd waren voor snelheid. Na tien jaar slaagde hij erin een werkende gemotoriseerde glijboot te ontwerpen. In 1893 trouwde hij met de Engelse Cordelia Mary Consett, die in 1903 van hun enige dochter Margueritte beviel. In hetzelfde jaar als zijn bruiloft kreeg hij de kans een vliegpoging te ondernemen met het toestel van de Amerikaanse uitvinder Hiram Maxim. Deze poging mislukte, maar toch schafte De Lambert een jaar later zijn eerste eigen zweefvliegtuig aan. Hij concludeerde echter dat de toestellen nog niet genoeg ontwikkeld waren en liet het vliegen veertien jaar lang voor wat het was.

In 1908 nam hij als een van de eersten les bij de vliegschool van Wilbur Wright, die met zijn broer een functionerend vliegtuig had gebouwd. Een jaar later maakte De Lambert zijn eerste solovlucht en behaalde als achtste persoon op de wereld zijn vliegbrevet. 

In 1909 werd hij gevraagd om de eerste vlucht boven Nederland te maken. Zijn opdrachtgever was Sybrand Heerma van Voss, directeur van een suikerwerkfabriek te Leur (nu Etten-Leur). Met de vlucht wilde hij het 40-jarig bestaan van zijn fabriek vieren. Op 27 juni 1909 was het zover. Het was een winderige zondag en De Lambert kon pas aan het einde van de middag opstijgen. Het grootste deel van het publiek was toen al huiswaarts gekeerd. De vlucht in de Wright Flyer duurde slechts 3,5 minuut.

De Lambert probeerde in 1909 nog het kanaal over te vliegen, wat door motorproblemen mislukte. In 1913 liet hij het vliegen definitief achter zich en stortte zich weer op de glijboten. Zeven jaar later richtte hij ’s werelds eerste glijbotenfabriek op in Nanterre. Na 1931 ging het bergafwaarts met de luchtvaartpionier en op 26 februari 1944 stierf hij in armoede.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.