Geen afbeelding beschikbaar

30 juli jarig: Emily Brontë

Ze wordt wel de meest mysterieuze en mooiste van de Brontë zussen genoemd, en schreef slechts één boek. Dit werk, Wuthering Heights, is veel duisterder dan de boeken van haar zusters, waaronder Jane Eyre van Charlotte,  en behoort tot de klassiekers van de Engelse literatuur. Emily Jane Brontë werd geboren op 30 juli 1818.

Emily’s moeder Maria stierf toen Emily nog maar drie jaar oud was. Drie jaar later, op zesjarige leeftijd, ging ze met haar zussen Elizabeth, Maria en Charlotte naar de Clergy Daughter’s School in Cowan Bridge. Hier brak echter in 1825 een tyfus epidemie uit en de zussen werden naar huis gehaald. Hier stierven kort achter elkaar Maria en Elizabeth.

Met haar overgebleven zussen, de oudere Charlotte en de jongere Anne, deelde ze de passie voor verhalen en fantasie. Samen met Anne bedacht ze de fantasiewereld Gondal, maar hier zijn nauwelijks documenten over teruggevonden. Hoezeer ze het gezelschap van haar zussen ook op prijs stelde, Emily was niet iemand die zich graag onder de mensen bevond. Dit bleek ook toen ze in 1835 met Charlotte naar Miss Wooler’s school in Roe Head vertrok. Hier kon ze absoluut niet aarden. Al na drie maanden keerde ze terug naar huis vanwege extreme heimwee.

In 1838 kreeg Emily een aanstelling als lerares in Halifax, maar dit hield ze ook niet lang vol. De 17-urige werkdagen vielen haar zwaar en na een dik half jaar keerde ze weer terug naar huis, waar ze voor het huishouden ging zorgen. Ook begon ze steeds meer gedichten te schrijven, die ze in 1844 sorteerde en ordende, waarna ze de de werken inbond. Charlotte ontdekte de boekjes enkele jaren later, en ze stond erop dat Emily ze zou laten publiceren. Aanvankelijk weigerde deze, maar nadat haar andere zus Anne een bundel gedichten uitbracht, ging Emily ook overstag. De drie zussen publiceerden hun gedichten in 1846 in één bundel onder de (mannelijke) pseudoniemen Currer, Ellis, and Acton Bell.

Nog geen jaar later verscheen Emily’s eerste en enige boek, Wuthering Heights. Inmiddels is het boek een klassieker, maar het werd wat lauw ontvangen omdat veel critici de opzet en verschillende verhaallijnen niet begrepen.

Vanaf september 1848 ging Emily’s gezondheid hard achteruit. Ze stierf uiteindelijk, zeer verzwakt, aan tuberculose op 19 december van datzelfde jaar.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.