Geen afbeelding beschikbaar

30 maart jarig: Mehmet II

Sultan Mehmet II overzag de verovering van Constantinopel en gaf daarmee de definitieve genadeslag aan het Byzantijnse Rijk. Vervolgens bouwde hij de oude Byzantijnse hoofdstad om tot een Turks-islamitische metropool met de nieuwe naam Istanbul. Mehmet II werd geboren op 30 maart 1432 in Edirne.


Toentertijd was Edirne de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Zijn vader was sultan Murat II en zijn moeder Huma Hatun. Op jonge leeftijd deed hij al bestuurlijke ervaring op als provinciaal heerser in Amasya. Het was gebruikelijk voor zonen van een sultan om op elfjarige leeftijd een provincie te besturen. In 1444, toen Mehmet pas twaalf jaar oud was, deed Murat II afstand van de troon ten gunste van zijn zoon.

In de eerste jaren van zijn sultanaat kreeg hij te maken met een aanval van Polen en Hongarije. Hij riep zijn vader om hulp, maar die schreef: “Als u de sultan bent, kom dan hierheen en voer uw leger aan.” Vervolgens beval Mehmet II aan zijn vader om het leger aan te voeren tijdens de slag bij Varna. De Janitsaren, het Ottomaanse elite korps, dwongen Murat om weer de sultan te worden in plaats van Mehmet. In 1451 werd Mehmet, wegens de dood van zijn vader, opnieuw sultan.

De meest memorabele gebeurtenis tijdens de heerschappij van Mehmet was de verovering van Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. Het beleg duurde 50 dagen en eindigde op 29 mei 1453, de einddatum van het Byzantijnse Rijk. De Ottomanen hadden zich definitief gevestigd in de Balkan en de macht van de Byzantijnen geheel vervangen. Voor het beleg had Mehmet het grootste kanon van de wereld laten maken, en ook een fort, Rumeli Hisari, aan de andere kant van de Bosporus tegenover Constantinopel. Desalniettemin leken de muren van de Byzantijnse hoofdstad onaangedaan. Het gerucht gaat dat er pas een doorbraak plaatsvond, doordat een Byzantijnse patrouille per ongeluk een zijingang naar de stad niet goed had afgesloten.

Mehmet II deed een plechtige intrede in de Hagia Sophia. Hij legde strenge straffen op aan de Latijns-taligen, maar was ten opzichte van de Grieken ambivalenter. Onder Mehmet II begon de opbouw van Constantinopel als Turks-islamitische metropool en hij maakte het tot de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. De naam werd gewijzigd in Istanbul. Hij noemde zichzelf voortaan Kayser-i-Rum, Keizer van Rome. Hij zag zichzelf, net als de Byzantijnen, als opvolger van de Romeinse keizers. Mehmet II overleed op 3 mei 1481 in Istanbul.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.