Peter de Grote

30 mei jarig: Peter de Grote

Peter de Grote was vastberaden zijn land te moderniseren en reisde daarvoor als eerste Tsaar van Rusland buiten de grenzen van zijn rijk. Hij richtte zich vooral op West-Europa, en raakte zeer geïnteresseerd in de Hollandse handelsvloot en scheepsbouw. Peter de Grote werd volgens de oude jaartelling geboren op 30 mei 1672 in Moskou.

Peters ouders waren Aleksej I, tsaar van Rusland tot 1676, en Natalja Narisjkina. Toen Peters vader overleed volgde Peters halfbroer Fjodor hem op. Na het overlijden van Fjodor in 1682 werd Peter al op tienjarige leeftijd tot tsaar gekroond. Zijn halfzuster Sofia benoemde hun broer Ivan tot mede-tsaar en oefende als regentes veel invloed uit op de twee broers. In 1696 stierf Ivan aan een ziekte en twee jaar later werd ook Sofia van het hof verwijderd na verdenking van samenzwering tegen Peter. Vanaf dat moment was Peter alleenheerser over Rusland. Toen hij zestien jaar oud was werd Peter uitgehuwelijkt aan Eudoxia Lopoechina.

Peter de Grote's reis door Europa

Tussen 1697 en 1698 reisde Peter door West-Europa om inspiratie op te doen voor de modernisatie van zijn rijk. Voor de ontwikkeling van de handel en industrie liet Peter zich inspireren door Amsterdam, in die tijd economisch en financieel een van de machtigste steden van Europa. In Amsterdam deed hij veel kennis op over de scheepsbouw en liet hij zich inspireren door culturele en sociale instellingen en de Nederlandse kunst. Hij kocht bijvoorbeeld voor 80 gulden een schilderij van Rembrandt. Naast de Republiek bezocht Peter landen als Frankrijk, Engeland en Oostenrijk.

Hervormingen van Peter de Grote

Peter bouwde gedurende zijn tsaarschap een sterke marine op en reorganiseerde zijn leger naar westerse maatstaven. De militaire hervormingen maakte onder andere belangrijke militaire overwinningen in Estland, Letland, Finland en Zweden mogelijk. Ook kreeg hij een betere controle over de orthodoxe kerk in Rusland, voerde een secularisatie door in het onderwijs en zette zich in voor de ontwikkeling van de wetenschap. De hervormingen naar westers model paste hij ook toe in het dagelijks leven, door westerse kleding en haardracht te introduceren.

Dwang

Peter kende echter ook zijn duistere kanten. Op 27 mei 1703 stichtte de tsaar St Petersburg, waar tijdens de bouw duizenden dwangarbeiders omkwamen door honger, kou en uitputting. Na een ongelukkig huwelijk liet Peter zijn vrouw Eudoxia bovendien opsluiten in een klooster, omdat echtscheidingen niet mogelijk waren. Hij hertrouwde in 1712 met Catharina I. Peter de Grote overleed volgens de oude jaartelling op 28 januari in 1725 aan gangreen.

Leestip:

Peter de GroteDe Kunstkamera van Peter de Grote – De Hollandse inbreng, gereconstrueerd uit brieven van Albert Seba en Johann Daniel Schumacher uit de jaren 1711-1752
Auteur: Jozien J. Driessen-van het Reve
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789065509277
Prijs: €29,–   

Bestel De Kunstkamera van Peter de Grote

Bronnen

- Artifex.nu, ‘Peter de Grote: vlijtige (…)’.

- Historiek.net, ‘Tsaar Peter de Grote (…)’.

- Hermitage.nl, ‘Peter de Grote in (…)’.

- Wikipedia.nl, ‘Peter I van Rusland’.

Afbeelding

- Wikimedia Commons, ‘Tsaar Peter de Grote’.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.