Geen afbeelding beschikbaar

31 juli jarig: Milton Friedman

“De beste manier om prijsdeflatie te stoppen is om geld uit een helikopter te gooien”. Met zijn opmerkelijke ideeën, waaronder een negatieve inkomstenbelasting (waarbij arme mensen juist geld krijgen in plaats van belasting betalen), trok hij regelmatig de aandacht van critici. Toch zou hij uitgroeien tot een van de meest vooraanstaande economen van de 20e eeuw. Milton Friedman werd geboren op 31 juli 1912.

Milton Friedman werd geboren op 31 juli 1912 te Brooklyn als de zoon van twee Joodse emigranten. Op 16-jarige leeftijd voltooide hij zijn middelbare school, waarna hij een studie wiskunde ging volgen aan de Rutgers University. Later stapte hij met een studiebeurs over naar de Universiteit van Chicago, waar hij zich specialiseerde in de economie. Toen Friedman echter in 1935 afstudeerde was de Grote Depressie uitgebroken, waardoor hij niet aan een baan kon komen in de commerciële sector. Friedman trad daarom in dienst bij het Amerikaanse ministerie van Financiën, waar hij onder meer verantwoordelijk werd voor de invoering van de loonheffing.

In 1946 kreeg Friedman een betrekking bij de universiteit van Chicago, waar hij vervolgens ruim 30 jaar zou blijven werken. In die periode zette hij zijn eigen leerschool op, de ´Chicago School of Economics´, waar uiteindelijk meerdere Nobelprijswinnaars uit voort zouden komen. In zijn werk richtte Friedman zich vooral tegen het ´Keynesiaanse´ gedachtegoed dat de overheid ten tijde van depressie de economie moest stimuleren. In zijn ogen moest de overheid op het gebied van de economie juist een zeer beperkte rol spelen. De economische activiteit moest met name geregeld worden via aanpassingen in de verhouding tussen de vraag en het aanbod van geld, het zogeheten ´monetarisme´. Zo stelde Friedman dat prijsdeflatie – dus een relatieve stijging van de waarde van een munteenheid – het beste opgelost kon worden door “geld uit een helikopter te gooien.”

In 1976 werd Friedman voor al zijn werk beloond met de Nobelprijs voor de economie. Vier jaar later trad hij als economisch adviseur toe tot het campagneteam van Ronald Reagan, en na diens verkiezing bleef hij lid van de Economische Adviesraad. In 1988 werd het werk van Friedman opnieuw beloond, dit maal met de National Medal of Science en de Presidential Medal of Freedom. Milton Friedman stierf op 16 november 2006 op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartfalen.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.