Geen afbeelding beschikbaar

31 maart jarig: Hendrik II van Frankrijk

In de twaalf jaar dat hij Frankrijk regeerde voerde hij meermaals oorlog met het Heilige Roomse rijk en probeerde hij het protestantisme in Frankrijk te onderdrukken. Zijn heerschappij kwam spectaculair ten einde tijdens een riddertoernooi. Hendrik II werd op 31 maart 1519 geboren in Saint Germain-en-Laye.

Hendrik was de tweede zoon van koning Francis I van Frankrijk. Toen hij zes jaar oud was werd zijn vader gevangengenomen, nadat hij de slag van Pavia in Italië had verloren van het Heilige Roomse Rijk. In ruil voor de vrijlating van zijn vader werden Hendrik en zijn oudere broer Francis III als gijzelaars naar Spanje gezonden. Na 4 jaar gevangenschap werden de broers weer teruggestuurd naar Frankrijk. Omdat Hendrik zijn broer tijdens de pauze van een potje tennis door zijn secretaris vergiftigd werd, erfde Hendrik na de dood van zijn vader in 1547 de Franse troon.

Als koning reorganiseerde Hendrik het Franse hof en ontsloeg hij een aantal van zijn vaders oude ministers. Daarna zette hij de oorlogen met het Heilige Roomse Rijk voort. Het geschil tussen de twee grootmachten, dat hoofdzakelijk ging om grondgebied in Italië, was voor beide echter financieel rampzalig. In 1559 sloot Hendrik II de Vrede van Cateau-Cambresis met Filips II van Spanje, ook omdat hij zich meer wilde richten op het onderdrukken van het protestantisme in Frankrijk. Hij organiseerde grootschalige vervolgingen van de gereformeerde Hugenoten en liet protestantse priesters met wrede folteringen om het leven komen.

Hendrik trouwde op 14-jarige leeftijd met de Italiaanse edele dame Catherine de Medici maar was meer gecharmeerd van zijn minnares, de Franse adellijke Diane van Poitiers.Zo droeg hij haar sjaal tijdens riddertoernooien in plaats van Catherines sjaal. Hendrik was tevens fervent jager en deed graag mee aan riddertoernooien. Tijdens een toernooi ter gelegenheid van de Vrede van Cateau-Cambresis trof een scherf van zijn tegenstanders lans hem in zijn oog. Hij stierf op 10 juli 1559 aan de gevolgen van zijn verwonding.

Bronnenlijst :

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/261515/Henry-II
http://www.historytoday.com/richard-cavendish/henry-ii-france-dies-tourn...
http://www.sccs.swarthmore.edu/users/08/ajb/tmve/wiki100k/docs/Henry_II_...

Bron : en.wikipedia.org

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.