Geen afbeelding beschikbaar

31 oktober jarig: John Keats

Hij is een belangrijke Engelse dichter uit de Romantiek, maar zijn talent wordt in zijn eigen tijd niet altijd op waarde geschat. Vanaf het einde van de 19e eeuw wordt hij echter tot één van de belangrijkste Engelse dichters gerekend. Hij leidt een kort maar heftig leven waarin de poëzie centraal staat. John Keats wordt geboren op 31 oktober 1795.

John Keats werd geboren in Londen en had nog een zus en drie broers. Hij kende een moeilijke jeugd.  Zijn vader overleed toen hij 8 jaar oud was na een fatale val van zijn paard. Johns moeder overleed toen hij 14 jaar was aan de gevolgen van tuberculose. Door de vroege dood van zijn ouders werd Keats gedeeltelijk opgevoed door zijn grootmoeder. Al in zijn jeugd ontwikkelde hij een grote belangstelling voor literatuur, zijn grootmoeder zorgde er namelijk voor dat John Keats een goede opleiding genoot.

Aanvankelijk volgde John Keats vanaf 1814 een opleiding tot apotheker, maar hij begon door zijn interesse voor literatuur steeds meer te twijfelen aan zijn toekomst in de medische sector. In 1816 besloot hij zich dan ook volledig toe te leggen op een carrière als dichter. Ondertussen moest hij wel zorgen voor zijn broer Thomas, die inmiddels ook aan tuberculose leed. John Keats verzorgde Thomas tot deze in 1818 overleed.

In 1818 en 1819 schreef John Keats zeer veel gedichten die meestal slechte kritieken kregen. Ondertussen was ook bij hem tuberculose geconstateerd. John Keats schreef tevens veel liefdesbrieven aan de liefde van zijn leven, Fanny Brawne. Zijn liefde werd tot groot verdriet van John Keats niet beantwoord. Later werden de liefdesbrieven gepubliceerd en erg populair. John Keats reisde in de jaren na de dood van zijn broer veel, ook op aanraden van zijn dokter omdat zijn eigen gezondheid zou verbeteren.  Hij trok onder andere naar Italië.

Dit leek ervoor te zorgen dat zijn gezondheid iets verbeterde, maar uiteindelijk stierf John Keats op 23 februari 1821 in Rome aan de gevolgen van tuberculose. Pas na zijn dood werden veel van zijn gedichten en brieven gepubliceerd en groeide hij uit tot een zeer gewaardeerd dichter.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt