3,5 miljoen euro voor de geheime handschriften van Hitler

In 1983 betaalt het Duitse tijdschrift Stern bijna 3,5 miljoen euro voor de 62 delen van de geheime handgeschreven dagboeken van Adolf Hitler. Die worden naar verluidt door boeren gevonden in het wrak van een vrachtvliegtuig in de buurt van Dresden, negen dagen voor Hitlers dood in 1945.

Polyestervezels

Nadat geschiedkundigen Hugh Trevor-Roper en Gerhard Weinberg de authenticiteit van de dagboeken hebben bevestigd, kopen Newsweek en The Sunday Times de rechten om de dagboeken te publiceren. Maar handschriftexperts besluiten dat de dagboeken nep zijn en uit verder onderzoek blijkt dat het papier polyestervezels bevat, iets wat pas na de Tweede Wereldoorlog in zwang komt.

Meestervervalser Kujau

Het is Konrad Kujau, een Duitse vervalser uit Stuttgart, die de dagboeken heeft nagemaakt en ze aan Stern heeft verkocht. Kujau wordt in 1985 tot 42 maanden cel veroordeeld, maar Stern kan nooit de 3,5 miljoen terugkrijgen die het blad heeft uitgegeven.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Foto

Landarchief Baden-Württemberg, Bild/Ulstein, via hwettengl.info

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.