Geen afbeelding beschikbaar

4 augustus jarig: Louis Vuitton

Op 13-jarige leeftijd liep hij weg van huis en wandelde hij maar liefst 400 kilometer naar Parijs. Daar werd hij enkele jaren later gekozen tot de persoonlijke koffermaker van keizerin Eugenie, wat hem veel aanzien opleverde. Uiteindelijk groeide hij uit tot een van de grootste Franse mode-iconen van de 19e eeuw. Louis Vuitton werd geboren op 4 augustus 1821.

Louis Vuitton werd geboren op 4 augustus 1821 in het departement Jura in het oosten van Frankrijk. Op 10-jarige leeftijd kwam zijn moeder te overlijden, waarna zijn vader al snel hertrouwde. Vuitton kon echter niet goed overweg met zijn nieuwe stiefmoeder en dus besloot hij op 13-jarige leeftijd weg te lopen van huis. In zijn eentje wandelde hij meer dan 400 kilometer, totdat hij drie jaar later aankwam in de Franse hoofdstad Parijs. Daar trad de jonge Vuitton vervolgens in de leer bij Monsieur Marechal, een bekende Parijse fabrikant van koffers en tassen.

Marechal had veel contacten onder de Franse aristocraten en op deze manier raakte Vuitton al snel vertrouwd met de elite van Parijs. Zo werd hij in 1853 geselecteerd als de officiële koffermaker van de Franse keizerin Eugenie de Montijo, de vrouw van keizer Napoleon III. Dit gaf Vuitton enorm veel aanzien en een jaar later richtte hij zijn eigen bedrijf op. Buiten zijn winkel hing een bordje met daarop de tekst “Verpakt zorgvuldig uw meest breekbare voorwerpen. Gespecialiseerd in het verpakken van kleding.” In 1858 presenteerde Vuitton vervolgens zijn eerste lijn van koffers die vormgegeven waren volgens een uniek ontwerp. In tegenstelling tot de meeste koffers, die de vorm van een koepel hadden, waren Vuitton’s ontwerpen rechthoekig. Dit maakte ze veel eenvoudiger om te stapelen, wat onder meer handig was in het in steeds populairder wordende vervoer per trein.

Binnen enkele jaren groeide Vuitton uit tot een van de grootste kofferfabrikanten in Frankrijk. De Frans-Duitse oorlog (1870-1871), waarbij zijn werkplaats geheel vernietigd werd, betekende een tegenslag, maar Vuitton liet zich niet uit het veld slaan. Hij begon een nieuwe winkel aan ‘1 Rue de Scribe’, waar hij vervolgens nog ruim 20 jaar koffers en tassen zou blijven verkopen. Na zijn dood werd de zaak vervolgens overgenomen door zijn zoon, Georges Vuitton, die de merknaam nog verder uitbreidde. Louis Vuitton overleed op 27 februari 1892 op 70-jarige leeftijd.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.