Geen afbeelding beschikbaar

4 december jarig:Ramaswamy Venkataraman

Hij is de achtste president van het Aziatische land India en is een groot deel van zijn leven politiek actief in India. Zo is hij onder andere betrokken bij de beweging die ervoor zorgt dat India onafhankelijk wordt van de Britten. Ramaswamy Venkataraman werd geboren op 4 december 1910.

Ramaswamy Venkataraman werd geboren in het Tanjore district in India. Hij studeerde rechten in Madras en raakte betrokken bij de ‘Quit India movement’, de verzetsbeweging die in 1942 begon als reactie op de oproep van Mahatma Gandhi om niet langer te gehoorzamen aan de Britse overheersers. De Britten pakten hem op en vanaf 1942 tot 1944 zat Venkataraman in de gevangenis.

Na de Tweede Wereldoorlog was Venkataraman als jurist bij verschillende kwesties betrokken. Zo verdedigde hij Indiase mannen in het buitenland die ervan verdacht werden in de Tweede Wereldoorlog te hebben gecollaboreerd met de Japanners. Toen India in 1947 onafhankelijk werd was Venkataraman betrokken bij de totstandkoming van de grondwet die in 1949 in werking trad.

Omdat hij een gewaardeerd jurist was, werd hij in 1950 verkozen in het eerste parlement van India. De rest van zijn leven vervulde hij verschillende functies binnen de Indiase politiek. Zo was hij van 1980 tot 1982 minister van Financiën en van 1982 tot 1984 minister van Defensie. In 1984 werd hij ook vicepresident van India en in 1987 werd hij president. Hij oefende deze functie uit tot 1992, in dat jaar werd hij opgevolgd door Shankar Dayal Sharma. Venkataraman was toen al 81 jaar oud.

Venkataraman kende een imposante politieke loopbaan. Hij was vanaf de onafhankelijkheid van India betrokken bij de Indiase politiek en speelde een actieve rol binnen de Verenigde Naties. In 2009 kreeg hij een bloedvergiftiging door een urinewegontsteking. Hij overleed als gevolg van de ontsteking op 27 januari 2009 in het ziekenhuis in New Delhi. Ramaswamy Venkataraman is 97 jaar oud geworden en kreeg in India een eervolle begrafenis.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.