Vivaldi

4 maart jarig: Antonio Vivaldi

Het verhaal gaat dat Antonio Vivaldi een einde moest maken aan zijn carrière als priester omdat hij steeds de heilige mis onderbrak, om inspiratie en plotselinge muzikale ingevingen op te schrijven. Vivaldi schrijft gedurende zijn leven veel van zijn concerten voor het orkest van een meisjesweeshuis. Antonio Vivaldi werd geboren op 4 maart 1678 in Venetië.


Over de vroege jeugd van Antonio Vivaldi zijn niet veel details bekend. Zijn vader was kapper en daarnaast violist in het orkest van de Basiliek van San Marco in Venetië. Vermoedelijk was hij ook Vivaldi’s leraar. Als jongen studeerde Vivaldi voor het priesterschap. In 1703 ging hij aan het werk als priester. Hij werd al snel bekend als ‘de rode priester’ vanwege zijn rosse haardos. Nog geen jaar na zijn aanstelling onderbrak hij steeds de heilige missen. Vermoedelijk omdat hij aan astma leed en het fysiek niet aankon, maar er doen ook verhalen de ronde dat hij is weggestuurd omdat hij tijdens de mis muzikale ingevingen noteerde.


Daarna ging Vivaldi werken als vioolleraar in een meisjesweeshuis in Venetië. Hij richtte zich vooral op de meisjes die serieus talent hadden. Er werden veel concerten gegeven en de wezen kregen hierdoor aanzien bij vooraanstaande burgers. In 1709 werd hij om economische redenen ontslagen, maar hij bleef actief als componist. Twee jaar later werd hij weer aangenomen bij het weeshuis. Zijn eerste operastuk schreef hij in 1713 en er zouden er nog veel volgen.


Hij stond bekend als een snelle werker. Zelf beweerde hij dat hij sneller een compleet concert kon componeren dan dat iemand anders de partijen voor de verschillende instrumenten kon overschrijven. Vivaldi reisde in 1738 naar Amsterdam om een feestelijk concert op te voeren voor het 100-jarig bestaan van de Schouwburg. Terug in Venetië, dat inmiddels in diepe economische crisis verkeerde, nam hij ontslag bij het weeshuis. Hij verhuisde naar Wenen om daar onder bescherming van zijn bewonderaar Karel VI te gaan leven. Zijn verblijf in Wenen was echter van korte duur. Op 28 juli 1741 stierf Vivaldi aan ‘inwendig vuur’. Vermoedelijk wordt daarmee de astma bedoeld waar hij zijn hele leven lang last van had.

Bronnen


- Classical Archives, Antonio Vivaldi (…)


- Baroque Music, Antonio Vivaldi (…)


- Classical Music, Antonio Vivaldi (…)


- Radio 4, Antonio Vivaldi (…)


 


Afbeelding


- Wikimedia Commons, Vivaldi (…)

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.