Geen afbeelding beschikbaar

4 november jarig: Eduard V, Honthorst, Hartog van Banda

Op twaalfjarige leeftijd wordt Eduard gekroond tot koning van Engeland. Binnen drie maanden grijpt zijn oom echter de macht en wordt de jonge koning, samen met zijn nog jongere broer Richard, opgesloten in de Tower of Londen. De twee werden nooit meer teruggezien. Eduard V werd geboren op 4 november 1470.

Een twaalfjarige koning, een hofschilder en een scenarioschrijver van Lucky Luke. Veel lijken Eduard V, Gerard van Honthorst en Lo Hartog van Banda op het eerste gezicht niet gemeen te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 4 november, hun geboortedag. 

Eduard V (1470-1483) was koning van Engeland. Hij geboren op 4 november 1470 ten tijde van de Rozenoorlogen, de machtsstrijd tussen Huis York en Huis Lancaster. In 1483 kwam zijn vader, Eduard IV onverwachts te overlijden en werd de twaalfjarige Eduard uitgeroepen tot de nieuwe koning van Engeland. Zijn oom Richard, hertog van Gloucester, werd benoemd tot regent en kreeg de zorg over de jonge koning. Binnen drie maanden greep Richard echter zelf de macht en liet hij Eduard V opsluiten in de Tower of Londen. Hij liet het huwelijk van zijn overleden broer postuum ongeldig verklaren, waardoor de troonopvolging van Eduard V ongeldig werd. Waarschijnlijk is Eduard in de Tower of Londen om het leven gekomen, want hij is na zijn opsluiting nooit meer gezien.  Of hij is vermoord door Richard of op bevel van de latere koning Hendrik VII van Lancaster is niet bekend.

Gerard van Honthorst (1592-1656) was een Nederlands schilder. Hij werd geboren op 4 november 1592 te Utrecht als zoon van een decoratieschilder. Honthorst begon zijn opleiding tot schilder dan ook bij zijn vader, maar trad later in de leer bij Abrabam Bloemvaert. In 1616 reisde hij af naar Venetië, waar hij onder de indruk raakte van het werk van de Italiaanse kunstschilder Caravaggio. Elf jaar later keerde Honthorst terug naar Nederland en begon hij een atelier aan het Utrechtse Domplein. Gedurende zijn loopbaan schilderde hij onder andere in opdracht van de Engelse koning Karel I, de Deense koning Christiaan IV en Nederlandse prins Frederik-Hendrik van Nassau. Uiteindelijk werd Honthorst in 1641 benoemd tot de officiële hofschilder van stadhouder Willem II. Hij overleed 27 april 1656, eveneens te Utrecht.

Lo Hartog van Banda (1916-2006) was een Nederlands striptekenaar en schrijver. Hij werd op 4 november 1916 geboren te Den Haag. Daar volgde hij ook de tekenacademie, voordat hij in de jaren ’30 naar Nederlands-Indië vertrok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij beschuldigd van collaboratie en uiteindelijk opgesloten in Kamp Jodensavanne in Suriname. Na zijn terugkeer in Den Haag vond hij werk als scenarioschrijver en schreef uiteindelijk onder andere mee aan de televisieseries Tom Poes, Koning Hollewijn, Ti-ta-tovenaar en De Bereboot. In 1965 begon hij ook met het schrijven van scenario’s voor stripboeken, waaronder De Argonautjes, Asterix en Obelix en Lucky Luke. In 1975 werd het hele oeuvre van Hartog van Banda beloond met de Stripschapprijs. Hij overleed op 2 februari 2006 op 89 jarige leeftijd.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!