Geen afbeelding beschikbaar

4 oktober jarig: Jean-François Millet

“Om eerlijk te zijn passen de boeren het beste bij me. Ondanks dat jullie denken dat ik een socialist ben, moet ik toegeven dat de menselijke kant van de kunst mij het meest raakt.” Millet is de enige Franse realist die zelf ook echt een boer is en heeft een grote invloed op latere schilders als Van Gogh en Monet.  Jean-François Millet werd geboren op 4 oktober 1814.

Millet werd geboren in het Normandische dorpje Gruchy, als oudste zoon in het boerengezin van Jean-Louis-Nicolas Millet en zijn vrouw Aimée-Henriette-Adélaïde. Millet ging in 1833 naar Cherbourg, waar hij in de leer ging bij de Franse portretschilder Paul Dumouchel. In 1837 kreeg hij een beurs voor de Parijse kunstschool École des Beaux-Arts.

Nadat in 1839 zijn studiebeurs was ingetrokken verhuisde Millet terug naar Gruchy. Daar ging hij, om toch een inkomen te hebben, werken als portretschilder. Hij trouwde in 1841 met Pauline-Virginie Ono, maar zij overleed twee jaar later aan tuberculose. Millet ontmoette in 1845 Catherine Lemaire, met wie hij in 1853 trouwde en de rest van zijn leven samen bleef.

Nadat Millet halverwege de jaren ’40 van de 19e eeuw bevriend was geraakt met schilders als Théodore Rousseau en Narcisse Diaz verhuisden Millet en Catherine in 1849 naar Barbizon. Hier ging hij deel uitmaken van de School van Barbizon, een groep schilders die zich vooral bezig hielden met het schilderen van landschappen zonder veel decoratie. Millet werd één van de leiders van deze school en hij werd vooral bekend vanwege zijn afbeeldingen van het boerenleven. Millet schilderde veel van zijn bekendste werken, zoals De Arenlezers en De Zaaier, in deze tijd.

Millet werd er vanwege zijn voorliefde voor het afbeelden van het rustieke boerenleven, wat zeer ongewoon was in die tijd, van beschuldigd een socialist te zijn. Zijn schilderijen hadden echter geen politieke lading, maar waren een oprechte bewondering van het boerenbestaan. Aan het einde van zijn leven kreeg hij steeds meer erkenning voor zijn werk. Zijn schilderijen verkochten goed en hij werd vaak in dienst genomen door rijke opdrachtgevers. Jean-François Millet overleed op 20 januari 1875 in Barbizon.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.