Geen afbeelding beschikbaar

4 september jarig: Constantijn Huygens

“Een gek die zwijgen kan, gaat door voor een verstandig man.” Hij was het toonbeeld van het Renaissance-ideaal van uomo universale, een man die op veel verschillende gebieden bekwaam is. Ondanks dat hij één van de bekendste Nederlandse dichters is, vond hij zijn werk als staatsman belangrijker dan zijn literaire werk. Constantijn Huygens werd op 4 september 1596 geboren.

Constantijn en zijn broer Maurits werden in Den Haag geboren als zonen van Christiaan Huygens, secretaris van de Staten-Generaal, en Suzanna Hoefnagel. Constantijn zou zelf in 1627 trouwen met Suzanna van Baerle en krijgen vijf kinderen.

Constantijn bracht in 1617 zijn eerste gedicht uit. In dezelfde tijd begon hij ook aan zijn diplomatieke carrière, als secretaris van de Engelse ambassadeur in de Republiek in 1618. In 1620 maakte Constantijn deel uit van een gezantschap dat naar Venetië reisde om steun voor de Republiek tegen Spanje te verwerven. Zijn diplomatieke carrière nam een vlucht toen hij in 1630 benoemd werd als raad- en rekenmeester van de Oranjes, wat inhield dat hij hen assisteerde in het beheer van hun goederen. Constantijn werd later ook secretaris van de stadhouders Frederik Hendrik, Willem II en Willem III.

Naast zijn diplomatieke loopbaan bleef Constantijn gedichten schrijven. In 1653 verscheen bijvoorbeeld Trijntje Cornelis van zijn hand, een komedie die zich afspeelt in Antwerpen, en in 1667 publiceerde hij het gedicht Zee-straet, een lofzang over een weg tussen Den Haag en Scheveningen die hij zelf ontworpen had. Naast zijn dichtwerk was Constantijn een gevierd componist, uiteindelijk zouden er 769 composities van zijn hand verschijnen.

In zijn latere leven bleef Constantijn een rol spelen in de Nederlandse politiek. Zo wist hij in het rampjaar 1672 diplomatieke posities voor zijn zonen Constantijn jr., die later bekendheid zou verwerven als staatsman, en Lodewijk te verwerven en was hij als vertegenwoordiger van de Oranjes aanwezig bij de begrafenis van Michiel de Ruyter in 1677. Zijn zoon Christiaan was tegen die tijd al uitgegroeid tot een vooraanstaand natuur- en wiskundige en astronoom. Constantijn Huygens overleed op Goede Vrijdag 28 maart 1687 op negentigjarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt