Elihu Yale

5 april jarig: Elihu Yale

Elihu Yale klimt in de tweede helft van de 17e eeuw als koopman in dienst van de British East India Company (EIC) op tot gouverneur in India. Hij bouwt in korte tijd op corrupte wijze een aanzienlijk vermogen op, maar toont zich daarna ook een vrijgevige filantroop. Vanwege zijn schenkingen wordt uiteindelijk een volledige Amerikaanse universiteit naar hem vernoemd. Elihu Yale werd geboren op 5 april 1649.

Jeugd

Elihu Yale werd geboren in Boston, Massachusetts. Hij woonde slechts drie jaar in de Verenigde Staten, want in 1652 besloten zijn ouders, David en Ursula Yale, te verhuizen naar Groot-Brittannië. Het gezin vestigde zich in Londen, waar de jonge Elihu werd onderwezen aan een privéschool. 

British East India Company

In 1671 trad Yale in dienst van de EIC. Hij stapte aan boord van een schip dat naar India voer en zette in 1672 voet aan wal in Madras. Acht jaar later trad hij daar, in de pas gebouwde St. Mary’s church, in het huwelijk met Catherine Hynmers. Yale werkte zich in de jaren ’70 en ’80 van de 17e eeuw gestaag op richting de belangrijkere posities binnen de EIC. Uiteindelijk slaagde hij er in 1687 in om gouverneur te worden van Fort Saint George, de vesting op Madras. Yale speelde vervolgens een belangrijke rol in de oprichting van een ziekenhuis, het Government General Hospital.

Beschuldigd van corruptie

Gedurende deze jaren bouwde Yale een fortuin op, mede dankzij de vele geheime contacten en transacties met lokale kooplieden op Madras. Hoewel dit geen directe schade berokkende aan de EIC, druiste zijn illegale zelfverrijking wel in tegen het protocol. Daarom werd Yale in 1692 op beschuldiging van corruptie uit zijn functie gezet. In 1699 keerde hij terug naar Engeland en vestigde zich in Londen. Daar richtte Yale zich nog even op de diamanthandel, maar profileerde zich vervolgens vooral als filantroop.

Yale University

In 1713 doneerde Yale 32 boeken aan de Collegiate School in Saybrook, Connecticut. Vijf jaar later kon met de opbrengst van een nieuwe donatie van Yale, die behalve boeken ook bestond uit een portret van George I en verscheidene weefgoederen uit Oost-Indië, de bouw van een benodigd nieuw schoolgebouw in New Haven worden doorgezet. Het gebouw werd als blijk van dank Yale College genoemd. Elihu Yale overleed op 8 juli 1721 in Londen. Uiteindelijk werd in 1745 de volledige Collegiate School omgedoopt tot Yale University.

Bronnen

- Britannica, Elihu Yale English Merchant (...)

- BiographyBase, Elihu Yale

- Oxford DNB, Elihu Yale

Afbeelding

- Enoch Seeman, Portrait of Elihu Yale, 1777

Leestip

Merchant in Asia
Merchant in Asia

€ 59.95

 

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.