Geen afbeelding beschikbaar

5 bizarre religies: spaghetti, ufo's en prins Philip

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is sinds kort officieel ingeschreven als kerk. De aanhangers noemen zichzelf ‘pastafarians’. Een vergiet op het hoofd zetten is daarmee officieel een religieuze aangelegenheid. Maar welke gekke geloven zijn er nog meer in de geschiedenis?


1. Scientology


De kerk stamt uit 1954 en is gesticht door de Amerikaanse schrijver L.R. Hubbard. Hij stelde dat menselijke zielen afkomstig waren van andere planeten. Verder moesten aanhangers van het geloof zich volledig distantiëren van familieleden die niet geloofden. Lees hier meer over dit geloof.


2. Kerk van alle Werelden


Dit nieuwe heidense geloof werd in 1962 opgericht door de familie Ravenheart. Ze werden geïnspireerd door een fantasiegeloof uit het sciencefiction boek ‘Stranger in a Strange Land’. Hun God heet Gaea en is de belichaming van moeder aarde. Tijdens hun rituelen worden ook wel oud-Griekse goden geëerd. Het echtpaar Ravenheart besloot dat ook het onderwijs hierop aangepast moest worden. Ze stichtten daarom hun eigen school ‘The Grey School of Wizardry’ (geïnspireerd op de verhalen over Harry Potter).


3. Prins Philip Beweging


De Yaohnanen eren de Britse prins Philip als een God. De gelovigen leven op het eiland Tanna, vlakbij Fiji. De verering stamt uit een oude mythe. Prins Philip werd gezien als de zoon van een berggeest. In de verhalen reisde de zoon naar een ver land, hij trouwde daar met een machtige vrouw en keerde weer terug. Na een bezoek van koningin Elizabeth en prins Philip wisten de Yaohnanen het zeker: Philip was de zoon uit het verhaal. Het geloof hierin begon tijdens de jaren ’60 maar versterkte toen het echtpaar het eiland bezocht in 1974.


4. Aetherius Gemeenschap


Rond 1955 ontstond er wederom een geloof dat draaide om buitenaards leven. De beweging is een combinatie van het geloof in ufo's, yoga en ideeën uit het christendom, hindoeïsme en boeddhisme. Het doel van de religie is het voorkomen van de vernietiging van de wereld. Hoe doen ze dat dan? De aanhangers houden het contact tussen mensen en buitenaardse hoge piefen warm. Dit doen ze door spirituele energie te gebruiken. Aetherius is de meester van Venus, maar boeddha en Jezus zijn dat ook. Het geloof heeft enkele duizenden aanhangers.


5. Pana-Wave


De Japanse groep werd opgericht in 1977 en was panisch voor elektromagnetische golven. Ze probeerden zichzelf te beschermen tegen de golven. Het geloof heeft verschillende invloeden uit de New Age beweging, het christendom en het boeddhisme. Tijdens de jaren ’90 droegen ze allemaal witte kleding (dat zou ze beschermen tegen de straling) en reden ze rond in witte busjes, op zoek naar een plek in Japan waar geen elektromagnetische radiatie was. Japanse tv-ploegen volgden hen, maar mochten alleen dichtbij filmen als zij hun filmapparatuur en zichzelf bedekten met witte kleden.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!