Foto van Walt Disney in 1946

5 december jarig: Martin van Buren, Pieter Oud en Walt Disney

Het debuut van Mickey Mouse in 1928 betekende de grote doorbraak van zijn studio. Uiteindelijk kreeg hij zelf maar liefst 22 Oscars, een eigen ster op de Walk of Fame en een Congressionele gouden medaille voor zijn bijdrage aan de Amerikaanse filmindustrie. Walt Disney werd geboren op 5 december 1901.

Een Amerikaanse president, een Nederlandse geschiedschrijver en de winnaar van 22 Oscars. Op het eerste gezicht lijken Martin van Buren, Pieter Oud en Walt Disney niet veel gemeen te hebben. Toch delen deze drie mannen minstens één ding: 5 december, hun geboortedag.

Martin van Buren (1782-1862) was de achtste president van de Verenigde Staten. Hij werd geboren op 5 december 1782 te Kinderhook. Van Buren had een Nederlandse achtergrond, aangezien zijn betovergrootvader Cornelis van Buren in 1631 vanuit Nederland naar de Verenigde Staten was geëmigreerd. Martin studeerde rechten in New York en begon vervolgens zijn eigen advocatenpraktijk. In 1821 werd Van Buren senator en vormde hij samen met Andrew Jackson de drijvende kracht achter de oprichting van de Democratische partij. Vervolgens kreeg hij de post van Minister van Buitenlandse Zaken en werd later zelfs vicepresident onder diezelfde Jackson. Vier jaar later, in 1936, werd hij zelf gekozen tot de achtste president van de Verenigde Staten. Onder zijn regering werd Amerika echter getroffen door een zware economische crisis, wat hem de bijnaam ‘Martin van Ruin’ opleverde. Vier jaar later werd hij dan ook niet herkozen. Martin van Buren overleed 24 juli 1862 op zijn landgoed in Kinderhook.

Pieter Oud (1886-1968) was een Nederlands politicus en geschiedschrijver. Hij werd geboren op 5 december 1886 te Purmerend. Op dertigjarige leeftijd trad hij toe tot de Tweede Kamer als lid van de Vrijzinnig Democratische Bond (VDB). In 1933 maakte hij namens diezelfde partij deel uit van het kabinet Colijn als Minister van Financiën. Geconfronteerd met een zware economische crisis als gevolg van de beurskrach van 1929 nam Oud strenge bezuinigingsmaatregelen. In 1938 verruilde Oud de nationale politiek voor het ambt van burgemeester in Rotterdam, maar drie jaar later moest hij die positie weer opgeven onder druk van de NSB. Na de bevrijding trad Oud weer aan als burgemeester van Rotterdam en publiceerde hij zijn eerste geschiedkundig werk ‘Honderd jaren: hoofdzaken van de Nederlandse staatkundige geschiedenis’. In 1948 was hij ook nog betrokken bij de oprichting van een nieuwe partij: de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Pieter Oud overleed 12 augustus 1968 te Rotterdam.

Walt Disney (1901-1966) was een Amerikaans filmproducent en oprichter van de Walt Disney Company. Hij werd geboren op 5 december 1901 te Chicago. Walt studeerde aan de kunstacademie en volgde een schriftelijke cursus cartoons tekenen. In 1919 kreeg hij een baan als tekenaar en inkter bij een bedrijf in Kansas City. Vier jaar later verhuisde Walt naar Los Angeles, waar hij samen met zijn broer Roy de Disney Brothers Cartoon Studio oprichtte. Het debuut van Mickey Mouse in 1928, wiens stem door Walt werd ingesproken, betekende uiteindelijk de grote doorbraak van het bedrijf. Niet veel later werd de cartoonfamilie uitgebreid met onder andere Donald Duck, Goofy en Pluto.  In 1939 mocht Walt Disney zijn eerste Oscar in ontvangst nemen voor de tekenfilm Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Het betekende het begin van de gouden tijd van de animatie, dat op 18 juli 1955 resulteerde in de opening van de eerste Disneyland in Anaheim, Californië. Walt Disney overleed op 15 december 1966, tijdens de productie van Jungle Book, aan de gevolgen van longkanker.

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.