5 gruwelijke marteltechnieken in de geschiedenis

Martelen is ‘de handeling van het opzettelijk toebrengen van lichamelijk of psychische pijn op een organisme om wensen van de beul te vervullen of het slachtoffer te verplichten tot actie’. Door de jaren heen zijn er verschillende marteltechnieken toegepast. De redactie zette een paar gruwelijke marteltechnieken op een rij.

1. De stier van koper

Deze marteltechniek is waarschijnlijk ontworpen door de Oude Grieken. Het martelwerktuig was een stuk koper gegoten in de vorm van een stier met aan de binnenkant ruimte voor een persoon. De persoon kan naar binnen en/of naar buiten door een deurtje aan de zijkant. Als het martelslachtoffer eenmaal in de stier lag werd er een vuur onder de stier aangestoken, waardoor het koper bloedheet werd. Op deze manier werd het voor het slachtoffer binnenin steeds moeilijker houdbaar . De stier was zo gemaakt dat als het martelslachtoffer het uitschreeuwde van de pijn het net leek of de stier brulde. Pierre Woeiriot Phalaris

2. De Judas houder

Het martelslachtoffer moest op een piramidevormige houder gaan zitten, waarbij de punt in de anus of de vagina geplaatst werd. Aan de hand van touwen zakte het slachtoffer langzaam naar beneden en dus verder op de punt van de piramidevormige houder. Hierdoor scheurde de desbetreffende opening van het slachtoffer langzaam maar zeker uit. Het martelslachtoffer was vaak naakt tijdens deze marteling. De Judas houder werd vaak niet schoongemaakt. Mocht het slachtoffer de marteling overleven dan was de kans groot dat hij/zij alsnog overleed aan een opgelopen infectie.

3. Het bad

Het martelslachtoffer werd in een houten bad geplaatst wat volledig was gevuld met water. Het uitstekende hoofd van het slachtoffer werd ingesmeerd met melk en honing. Insecten houden hiervan en vraten het hoofd dan ook aan. Daarnaast bevond het slachtoffer zich na een paar dagen in zijn/haar eigen uitwerpselen. Hierdoor werd het lichaam een makkelijk slachtoffer voor wormen en maden.

4. Marteling door ratten

Het martelslachtoffer moest op de rug gaan liggen en kreeg een kooi met ratten op zijn buik geplaatst. De kooi had een open onderkant en bovenop de koor werd een warmtelamp gezet. Van nature vluchten ratten weg van de warmte en proberen een weg uit de kooi te vinden. De enige mogelijke weg die zij kunnen creëren ligt aan de onderkant en dus zal het lichaam aangevreten worden.

5. Martelwerktuig speciaal voor vrouwen

Dit martelwerktuig werd speciaal ontworpen voor vrouwen. Het werktuig, met puntige uiteinden, werd verwarmd en op de borst gezet. De puntige uiteinden werden onder de huid geplaatst. Daarna werd het of rustig eruit getrokken en gedraaid of dit gebeurde hard en snel. In beide gevallen zorgde het ervoor dat er stukken vlees van de borst afvielen en dat er veel bloed vrijkwam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!