Geen afbeelding beschikbaar

5 januari jarig: Adriaan Viruly

In 1953 krijgt vlieger Adriaan Viruly van de KLM de eretitel Commodore voor vliegers met grote verdiensten. Kort voor zijn pensioen crasht hij en na zijn luchtvaartcarrière richt zich volledig op literatuur en toneel. Adriaan Viruly werd geboren op 5 januari 1905 te Breda.

Adriaan Viruly was de zoon van ambtenaar Jan Dionijs Viruly en Teuntje Butner. Hij verhuisde meerdere malen. Na de HBS in Middelburg en Den Haag studeerde hij vanaf 1922 aan de Handelshogeschool in Rotterdam, waar hij na drie jaar stopte vanwege de dienstplicht. Hij werd leerling-vlieger bij de Militaire Luchtvaartafdeeling. In 1927 behaalde hij zijn Groot Militair Brevet en trouwde hij met Dina van Hattum, met wie hij drie kinderen kreeg.

In deze eerste periode van zijn vliegcarrière maakte hij voornamelijk vluchten boven Nederland. Viruly wilde echter meer van de wereld zien en trad in 1931 in dienst van de KLM. Na een groot aantal vluchten als piloot naar Nederlands-Indië werd hij in 1935 gezagvoerder. Over de avonturen tijdens zijn werk schreef hij populaire boeken als Wij vlogen over Nederland over Europa en naar Indië. Opvallend was dat de militair geschoolde Viruly zich aangetrokken voelde tot het pacifisme en pleidooien ging schrijven, waaronder Wij kunnen de oorlog uitbannen! Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, wilde hij vluchten naar Engeland. Dit lukte eerst niet, maar met hulp van een Zweedse vriend maakte hij de overtocht naar Engeland en werd hij vlieger voor de Nederlandse regering in ballingschap.

In het buitenland ontmoette hij Riekes Groenhout. Viruly werd verliefd en in 1946 scheidde hij van zijn eerste vrouw. Een maand later trouwde Viruly met Groenhout. Door zijn werk als schrijver kreeg hij in 1948 de opdracht een boekje te maken over actrice Mary Dresselhuys, met wie hij vanaf dat moment een relatie onderhield. In 1950 gingen ze samenwonen en pas in 1955 scheidde Viruly en trouwde hij Dresselhuys.

In 1953 kreeg hij de eretitel Commodore, voor vliegers met grote verdiensten. Een jaar later ging het mis. Hij was gezagvoerder aan boord van een vliegtuig dat vanuit Ierland naar New York vloog. Kort na vertrek stortte het vliegtuig neer en vielen er 28 doden. Hierna ging hij met pensioen en richtte hij zich tot zijn dood in 1986 volledig op literatuur en theater.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.