Geen afbeelding beschikbaar

5 januari jarig: Leopold Willem van Oostenrijk, King Camp Gillette en Konrad Adenauer

‘‘De wereldgeschiedenis is de totale som van de dingen die vermeden hadden kunnen worden". Konrad Adenauer was de eerste bondskanselier van West-Duitsland na de Tweede-Wereldoorlog en is door de Duitsers in 2003 verkozen tot de Grootste Duitser aller tijden. Hij werd geboren op 5 januari 1876.

Een landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden, de Amerikaanse uitvinder van het scheermesje en een Duitse bondskanselier. Leopold Willem van Oostenrijk, King Camp Gillette en Konrad Adenauer lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 5 januari, hun geboortedag.

Leopold Willem van Oostenrijk (1614-1662) was afkomstig uit de Habsburgse dynastie en was aartsbisschop van Oostenrijk. Hij was een zoon van Ferdinand II van Oostenrijk en Maria van Beieren. Leopold Willem werd in 1626 prins-bisschop van Straatsburg, Prassau en prins-abt van Murbach. Hij werd ook prins van Hersfeld, Halberstadt, Olomouc en Breslau. Ook werd hij in 1656 landvoogd over de Zuidelijke Nederlanden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Leopold Willem onderscheidde zich van andere prinsen door het feit dat hij zijn gebieden een grote culturele impuls gaf. Zo was hij opdrachtgever van veel kunstenaars en verkreeg hij een groot deel van de kunstschatten van keizer Karel V. Leopold Willem overleed op 48-jarige leeftijd in Wenen op 20 november 1662.

King Camp Gillette (1855-1932) was de Amerikaanse uitvinder van het scheermesje. Daarnaast staat Gillette bekend als een utopist die tevergeefs de socialistische samenleving trachtte te realiseren. Gillette werd geboren op 5 januari 1855 in Fond du Lac, in Wisconsin. Zijn vader was ook uitvinder en zijn moeder, Fanny Lemira Camp, werd bekend als schrijfster van het ‘White House Coockbook’. Gillette’s bekendste werkgever was William Painter, de uitvinder van de kroonkurk. Hij zou Gillette het advies hebben gegeven: “Als je rijk wil worden moet je iets gaan verkopen wat de mensen weggooien”. Gillette heeft dit geweten en werd met de uitvinding van zijn verwisselbare tweezijdige scheermesjes miljonair. Hij had ook ‘The Human Drift’, een antikapitalistische verhandeling over utopisch socialisme geschreven. Hij overleed op 9 juli 1932 te Los Angeles.

Konrad Adenauer, Duits kanselier (1876-1967) studeerde in zijn jeugd rechten en politicologie. In 1897 rondde hij zijn studies af en ging hij tot 1906 werken als jurist. Maar begin 20e eeuw besloot hij een andere richting in te slaan en werd actief lid van de ‘Zentrumpartei, de vooroorlogse CDU. Hij klom op binnen deze partij en in 1917 werd hij burgemeester van Keulen. Adenauer pleitte uitvoerig tegen het antisemitisme en werd daardoor tijdens de machtsovername van de nazi’s in 1933 gedwongen om af te treden als burgemeester. Na de oorlog, op 8 mei 1945, werd Adenauer op aandringen van de Amerikanen opnieuw burgemeester van Keulen. Maar na de verdeling van Duitsland in bezettingszones zetten de Britten hem weer af, omdat hij niet onafhankelijk genoeg zou zijn. In 1946 kwam Adenauer uit voor de CDU en werd in 1949 met één stem meerderheid verkozen tot bondskanselier. Adenaur heeft de democratische wederopbouw en samenwerking met het Westen gestimuleerd: de ‘Westbindung’. Duitsland begon in die tijd ook met herstelbetalingen aan Israël. De neonazistische SRP en de communistische partij KPD werden onder zijn bewind verboden. Adenauer overleed op 19 april 1967 in Rhöndorf op 91-jarige leeftijd.

Personen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.