Adam Smith

5 juni jarig: Adam Smith

Adam Smith is de Schotse filosoof en econoom die met The Wealth of Nations de basis legt voor het economisch liberalisme. Het werk wordt ook wel de ‘bijbel van het kapitalisme’ genoemd, omdat het als eerste de principes van de vrijemarkteconomie verdedigt. Adam Smith werd geboren op 5 juni 1723.

Afkomstig uit een welvarende familie groeide Adam Smith als zoon van Margaret Douglas en Adam Smith op in Kirkcaldy, een klein vissersdorp vlakbij Edinburgh. Toen hij dertien jaar oud was, volgde hij vakken in latijn, wiskunde, geschiedenis en schrijven aan de Burgh School, een vooraanstaande middelbare school in Kirkcaldy. Een jaar later ging hij naar de Universiteit van Glasgow om daar moraalfilosofie te studeren onder Francis Hutcheson. In 1740 ontving Smith een beurs voor het Balliol College aan de gerenommeerde universiteit van Oxford. Daar studeerde hij tot 1746.

Contact met David Hume

Vanaf 1748 mocht Smith lezingen geven aan de Universiteit van Edinburgh over onderwerpen als retoriek, geschiedenis en economie. Dit was ook de plek waar Smith in contact kwam met David Hume, waar hij goede vrienden mee werd. Toen Smith 27 jaar oud was werd hij benoemd tot hoogleraar in de logica en later moraalfilosofie aan de Universiteit van Glasgow. In 1759 publiceerde Smith zijn eerste belangrijke werk The Theory of Moral Sentiment. Dit werk ging over de totstandkoming van menselijke emoties en hoe deze een rol spelen in morele oordelen. Het werk was feitelijk de aanzet tot The Wealth of Nations, zijn belangrijkste werk.

Verdediging van de vrije markt

In 1763 nam Smith ontslag bij de Universiteit van Glasgow om, na het aanbod van Charles Townshend, privéonderwijs te geven aan diens stiefzoon Henry Scott. Drie jaar later keerde Smith weer terug naar Kirkcaldy om daar te schrijven aan zijn volgende boek. In deze periode werd Smith verkozen tot Fellow van de Royal Society in Londen. In 1776 publiceerde hij An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations, waarin Smith als eerste de principes van de vrijemarkteconomie systematisch verdedigde. Het werk had vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk veel succes.

In 1787 werd Smith benoemd tot rector aan de Universiteit van Glasgow. Hij overleed drie jaar later in Edinburgh. 

Bronnen

- Britannica.com, ‘Adam Smith’.

- Biography.com, 'Adam Smith Biography'.

Afbeelding

- Wikimedia Commons, ‘Adam Smith’.

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.