Geen afbeelding beschikbaar

5 maart jarig: Hendrik II van Engeland

“Wie ontdoet mij van deze lastige priester?” Vier ridders vatten de uitspraak van koning Hendrik II letterlijk op, en vermoorden Thomas Becket in de kathedraal op 29 december 1170. Koning Hendrik II van Engeland werd geboren op 5 maart 1133.

Hendrik II werd geboren op 5 maart 1133 in Le Mans als zoon van Godfried Plantagenet, graaf van Anjou en Mathildis van Engeland, de dochter van Hendrik I van Engeland. Al op jonge leeftijd verwierf hij grote delen van Frankrijk. Hij werd hertog van Normandië, graaf van Anjou en kreeg heel Zuidwest-Frankrijk in handen door zijn huwelijk met Eleonora van Aquitanië. In 1154 trok hij naar Engeland om zijn rechten op de Engelse troon te claimen. De kroning volgde op 19 december 1154.

Tijdens zijn bewind maakte hij een einde aan een periode van burgeroorlogen die onder zijn voorganger de kop op staken, en voerde de common law in, die een vermindering van de kerkelijke rechtspraak betekende. Vanaf 1155 werd Thomas Becket benoemd tot kanselier en in 1162 werd hij door de koning aangesteld als aartsbisschop van Canterbury. Zijn taak was om de greep op de kerk te vergroten. Maar al snel koos de aartsbisschop zijn eigen weg, tot grote ergernis van de koning. Toen Becket in het buitenland bij de paus en de Franse koning steun ging verwerven voor zijn strijd tegen de afname van de macht van de kerk, werd hij in 1170 vermoord door vier ridders.

Tussen 1170 en 1173 veroverde Hendrik een groot deel van Ierland en voerde hij oorlog tegen de Franse koningen Lodewijk VII en Filips II Augustus. Hij had de intentie zijn zoons, Hendrik, Richard (Leeuwenhart), Geoffrey en Jan zonder land, een deel van zijn rijk te geven, waarbij hij de macht zelf overigens in handen zou houden. In 1173 kwamen zij echter tegen hem in opstand, en dit plan viel in duigen. Zijn zoons werden gesteund door de Fransen en door hun moeder, waarmee Hendrik had gebroken en die het grootste gedeelte van haar leven in een kasteel was opgesloten door haar man.

Hun oudste zoon, Hendrik, overleed echter in 1183 tijdens een opstand tegen zijn vader en Geoffrey werd in 1186 door een paard doodgetrapt. Het lukte uiteindelijk zijn tweede zoon Richard om zijn vader op 4 juli 1189 te verslaan. Nadat ook zijn jongste zoon Jan hem had verraden, gaf Hendrik II de strijd op. Slechts enkele dagen later, op 6 juli 1189, stierf hij op 56-jarige leeftijd in het kasteel Chinon.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.