5 mei jarig: Alfons III van Portugal

Met de verovering van de Algarve in 1249 voltooid Alfons III de Portugese Reconquista, een periode van ongeveer 800 jaar waarin christelijke koninkrijken het Iberische Schiereiland op de Moslims heroverden. Als ‘Koning van Portugal en de Algarve’ neemt hij veel vooruitstrevende maatregelen die vooral de middenklasse meer rechten gaf.

Alfons werd geboren als zoon van Alfons II van Portugal en Urraca van Castilië in Coimbra. Hij leefde een groot deel van zijn leven in Frankrijk, waar hij in 1238 met Mathilde II van Boulogne trouwde. Hierdoor kreeg hij de titel graaf van Boulogne. Alfons scheidde van Mathilde, nadat bleek dat zij hem geen nakomelingen kon schenken en trouwde in 1253 met Beatrix van Castilië.

Op 4 januari 1248 nam Alfons het koningschap van zijn broer Sancho II over, omdat hij zich te veel op militaire campagnes had gericht en te weinig op interne geschillen. Sancho II kwam daardoor in conflict met de kerk, waarna Paus Innocentius IV hem afstand liet doen van de troon.

Als koning wilde Alfons niet dezelfde fouten maken als zijn broer en besteedde daarom veel aandacht aan de belangen van de middenklasse. Dit betekende dat hij wetten invoerde die de macht van feodale heersers moesten inperken, ten gunste van boeren en stedelingen.

Alfons bleek zeer vooruitstrevend voor zijn tijd. Hij gaf bijvoorbeeld het stadsrecht uit en centraliseerde de overheidsadministratie. Daarnaast betrok hij, naast de adel en de geestelijkheid, ook de middenklasse bij het bestuur. Ook verbeterde hij het belastingsysteem binnen zijn koninkrijk.

Met de verovering van de Algarve in 1249 wist Alfons de Portugese Reconquista te voltooien. De inname van de Algarve leidde later tot een reeks oorlogen met het aangrenzende Castiliaanse koninkrijk, dat eveneens aanspraak maakte op het gebied. Deze strijd eindigde in 1267 met het verdrag van Badajoz. Hierin werd de Guadiana rivier als grens vastgesteld tussen Castilië en Portugal en gaf de koning van Castilië zijn rechten op de Algarve op. Alfons III stierf op 16 februari 1279, waarschijnlijk in zijn geboortestad Coimbra. 

<h3>Bronnen</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p>- Wikipedia, <a title="Alfonso III of Portugal" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Afonso_III_of_Portugal" target="_blank">'Alfonso III of Portugal'</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Wikimedia Commons, '<a title="Afonso III" href="http://en.wikipedia.org/wiki/File:Afonso_III.jpg" target="_blank">Afonso III'</a></p>

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.