Geen afbeelding beschikbaar

5 oktober jarig: Denis Diderot, Jan Ernst van der Pek en Cees van Hasselt

De eerste interland van het Nederlands voetbalelftal wordt gespeeld op 30 april 1905 tegen België. Na 90 minuten staat het 1-1 en er wordt verlengd. Oranje wint uiteindelijk met 4-1, door vier doelpunten van Eddy de Neve. De eerste bondscoach van Nederland is Cees van Hasselt. Hij wordt geboren op 5 oktober 1872.

Veel lijken een Franse filosoof, een Amsterdams architect en de eerste bondcoach van het Nederlands voetbalelftal op het eerste gezicht niet gemeen te hebben. Toch delen zij één ding: hun geboortedatum is 5 oktober.

Denis Diderot (1713-1784) was een Frans filosoof en hij werd geboren op 5 oktober 1713. Hij stond voor vrijheid van meningsuiting en voor vrijheid van geloof. Diderot heeft grote invloed gehad tijdens de Verlichting (1650-1789).  Zijn bekendheid verwierf hij door zijn belangrijke bijdrage aan de Encyclopédie. Deze encyclopedie werd tussen 1751 en 1772 in Frankrijk gepubliceerd en wordt gezien als een zeer innovatief werk. Zo was het de eerste in zijn soort waaraan meerdere auteurs meeschreven. De Encyclopédie is echter vooral bekend geworden doordat hij de ideologie van de Verlichting weergaf. Volgens Diderot was het doel van de Encyclopédie om de gedachtegang van mensen te veranderen. De encyclopedie was door de nadruk op religieuze tolerantie en vrijheid van gedachten een bedreiging voor de aristocratie. Hierdoor werd het werk in 1759 officieel verboden. Denis Diderot stierf op 31 juli 1784 in Parijs.

Jan Ernst van der Pek (1865-1919) was een voortuitstrevend Amsterdamse architect. Hij wilde arbeiderswoningen bouwen die een einde zouden maken aan de mensonwaardige woonomstandigheden van de arbeiders. Van der Pek hield er voor zijn tijd moderne denkbeelden op na. Hij vond dat ouders en kinderen gescheiden slaapkamers moesten hebben die gemakkelijk konden worden gelucht. Daarnaast moesten stromend water en een toilet in elk huis aanwezig zijn. Het is bekend dat Van der Pek in sommige gevallen achteraf bij de bewoners van zijn projecten langs ging om naar hun mening te vragen. Bovendien kreeg hij veel advies zijn vrouw, die als woningopzichteres wekelijks bij de mensen de huur ophaalde en daardoor goed op de hoogte was. Uiteindelijk ontwierp en bouwde Van der Pek ruim twee blokken met honderd woningen in Amsterdam aan de Lindengracht en Goudsbloemstraat. Hij overleed op 23 maart 1919 in Amsterdam.

Cees van Hasselt (1872-1951) was de eerste bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. Op 5 oktober 1872 werd hij geboren te Rotterdam. Hier voetbalde hij dan ook, bij Sparta. Naast voetballer was hij kleermaker. In 1901 nam hij samen met een vriend het initiatief om een interland tegen België te spelen. Deze wedstrijd werd echter nog niet onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) gespeeld, en wordt dus niet gezien als echte interland. De eerste officiële interland vond plaats op 30 april 1905, wederom tegen België. Van Hasselt was van 1905 tot 1908 bij elf wedstrijden bondscoach van het Nederlands elftal, waarvan acht keer tegen België. Onder zijn leiding werd zes keer gewonnen en vijf keer verloren. Van Hasselt werd in 1908 opgevolgd door de Engelsman Edgar Chadwick. Hij overleed op 16 januari 1951 aan de gevolgen van een maagbloeding.


Partners: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!