Geen afbeelding beschikbaar

5 september jarig: Lodewijk XIV, Johann Christian Bach, Jesse James

Deze drie personen hebben op het eerste oog weinig met elkaar gemeen. Maar toch is er een connectie. De Zonnekoning, de beroemde componist en de bekendste bandiet uit het Wilde Westen werden namelijk allemaal geboren op 5 september.

Lodewijk XIV (1638-1715), of de zonnekoning, was koning van Frankrijk van 1643 tot 1715. Hij is één van de langst regerende vorsten uit de geschiedenis. Lodewijk XVI werd geboren op 5 september 1638 in Saint Germain en Laye. Zijn vader was Lodewijk XIII en zijn moeder Anna van Oostenrijk. Na het overlijden van zijn vader besteeg hij formeel de troon op vierjarige leeftijd. Uiteindelijke werd hij op 7 juni 1654 tot koning gekroond in de Kathedraal te Reims. In lijn met het werk van zijn voorgangers, wilde hij een gecentraliseerde staat tot stand brengen, bestuurd vanaf de hoofdstad Parijs. Hij wilde hiervoor de overblijfselen van het feodalistische stelsel elimineren en de positie van de koning verstevigen. Hij versterkte het systeem van absolute vorstelijke heerschappij in Frankrijk die zou duren tot de Franse Revolutie. De uitspraak ‘L'état, c'est Moi’, wat betekend de staat dat ben ik, werd aan hem toegeschreven. Later bleek dat hij deze exacte woorden combinatie niet gezegd had, maar wel iets dergelijks. Hij overleed in 1715.
Johann Christian Bach.jpeg
Johann Christian Bach
(1735-1782) was een bekend Duits componist. Hij werd geboren op 5 september 1735. Hij was het elfde kind van Johann Sebastian Bach en zijn tweede vrouw Anna Magdalena. Vier van de kinderen van het echtpaar gingen componeren en Johann Christian Bach werd van de vier componerende zoons de meest populaire door de lichte muziek die hij construeerde. Tot zijn vijftiende werd hij onderwezen door zijn vader; na diens dood in 1750 ging zijn 21 jaar oudere halfbroer hem onderwijzen aan het Pruisische hof in Berlijn. De jonge Johann Christian schrijft er zijn eerste composities. In de jaren 1754 tot 1762 studeerde hij in Italië en leerde daar de Italiaanse opera kennen. Na zijn tijd in Italië trok hij naar Londen waar hij gedurende twintig jaar de populairste musicus van Londen was. Hij werd bekend als zowel de Italiaande- als de Londense Bach. Hij overleed in 1715 kinderloos in Londen. Hij lied een oeuvre na van meer dan 90 symfonieën, 30 sonates en 14 opera’s.

Jesse James.jpgJesse Woodson James (1847-1882) was outlaw in het Wilde Westen. Hij werd geboren op 5 september 1847 in Kearney Missouri. Tijdens de Burgeroorlog vocht hij als vrijschutter. Toen hij na de burgeroorlog thuis kwam bleek dat zijn moeder haar land onder dwang verkocht had aan investeerders die een spoorweg wilden aanleggen. Jesse en zijn broer Frank vormden daarop een posse die zich verzetten tegen deze investeerders door de aanleg van de spoorwegen te saboteren en banken te overvallen waar de investeerders hun geld hadden opgeslagen. Deze ‘morele overvallen’ zorgden ervoor dat hij een helden status verwierf. Hij was één van de bekendste criminelen uit het Wilde Westen door het grote aantal overvallen en moorden dat hij pleegde. Uiteindelijk werd hij door een nieuw lid van zijn eigen bende in het achterhoofd geschoten en stierf op 3 april 1882. Jesse ging op dat moment door het leven als Tom Howard en was getrouwd met Zerelda Samuel. Hij liet twee kinderen na.

 

Partners: 

Personen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.