Geen afbeelding beschikbaar

6 april jarig: James Mill

Northwater Bridge 1773 – Hoewel James Mill een grote invloed heeft gehad op het liberalisme in Groot-Brittannië, wordt zijn reputatie vaak overschaduwd door die van zijn zoon en vrienden. Toch is hij één van de grondleggers van de vrijemarkteconomie in Groot-Brittannië. James Mill wordt op 6 april 1773 geboren in Northwater Bridge, Schotland.

 James werd geboren in het Schotse plaatsje Northwater Bridge. Zijn moeders familie was betrokken bij de mislukte Jacobieten opstand in 1745, waarbij onsuccesvol werd geprobeerd om Charles Edward Stuart op de Engelse troon te krijgen. Als gevolg van deze deelname was de familie aan lager wal geraakt en James’ moeder was gedreven om hem een goede toekomst te bieden. Nadat James zijn opleiding op de Montrose Academie in Angus afrondde, volgde hij een priesteropleiding. In deze periode raakte hij bevriend met Sir John Stuart, die lid van het parlement was, en zijn vrouw Jane. In hun gezelschap trok James in 1802 naar Londen, waar hij meer kans zag om werk te vinden.

In Londen schreef James voor een aantal tijdschriften, zoals the Literary Journal, over de ontwikkeling van menselijke kennis. Daarnaast begon hij zich te interesseren in economie. Hij trouwde in 1805 met Harriet Burrow en ze kregen in 1806 een zoon, John Stuart Mill. In deze tijd begon James ook met het schrijven van zijn boek History of British India. In dit boek leverde hij kritiek op de Indiase cultuur die hij afdeed als bijgelovig en vrouwonvriendelijk. Ondanks het feit dat hij India nooit bezocht kreeg hij een goedbetaalde functie bij de Britse Oost-Indische Compagnie (EIC) die de Britse kolonie India bestuurde.

Als politiek filosoof associeerde James zich met andere visionairen zoals Jeremy Bentham en David Ricardo. Hij hielp deze invloedrijke figuren in de Britse economie en politiek met het ontwikkelen van hun liberale filosofieën en droeg bij aan de totstandkoming van de vrije marktpolitiek in Groot Brittannië. James’ zoon John zou het liberalisme nog verder ontwikkelen en wordt door sommigen de meest invloedrijke Engelse filosoof van de 19e eeuw genoemd. James Mill stierf op 23 juni 1836.

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.