6 december jarig: Hendrik VI

Nog voor hij zijn eerste verjaardag vierde was hij al in het bezit van de Engelse en de Franse kroon. Toch groeide deze ‘geboren koning’ op latere leeftijd niet uit tot een krachtig heerser. Zo werd hij in 1461 afgezet door zijn eigen neef en stierf hij uiteindelijk aan de gevolgen van een gebroken hart. Koning Hendrik VI werd geboren op 6 december 1421.

Hendrik VI werd geboren op 6 december 1421 te Winsor Castle. Hij was de enige zoon van de Engelse koning Hendrik V en diens vrouw, de Franse prinses Catharina van Valois. Toen Hendrik VI negen maanden oud was kwam zijn vader te overlijden, waardoor hij de nieuwe koning van Engeland werd. Twee maanden later, na de dood van zijn grootvader Karel VI van Frankrijk, erfde Hendrik bovendien ook nog de troon van Frankrijk. Tot hij meerderjarig was werd zijn koninkrijk echter bestuurd door een aantal regenten, waaronder zijn ooms Jan van Bedford en Humfred van Gloucester.

In 1437 nam Hendrik uiteindelijk zelf het heft in handen, maar zijn regeerstijl bleek niet bepaald populair. Zo richtte de jonge koning zich liever op geestelijke dan op wereldlijke zaken, met als gevolg dat Engeland veel terrein verloor in de Honderdjarige Oorlog tegen Frankrijk. Daarnaast had Hendrik regelmatig last van inzinkingen, met als gevolg dat veel Engelse edellieden zijn bekwaamheid als heerser in twijfel trokken. Zo werden de meeste bestuurstaken in acht genomen door zijn vrouw, Margaretha van Anjou, met wie hij in 1445 in het huwelijk trad. Acht jaar later kreeg zij een zoon genaamd Eduard, maar er deden veel geruchten de ronde dat het kind niet van Hendrik was.

Het zwakke imago van Hendrik VI zou hem dan ook uiteindelijk fataal worden. Zo werd hij op 4 maart 1461 afgezet door zijn eigen neef, de latere koning Eduard VII van Engeland. Met hulp van zijn vrouw Margaretha en Richard Neville, de graaf van Warwick, wist Hendrik in 1470 zijn troon nog wel te heroveren, maar deze wederopleving duurde niet lang. In maart 1471 viel de Engelse kroon opnieuw in handen van Eduard en werd Hendrik VI gevangen gezet in de Tower of Londen. Hier stierf hij in de nacht van 20 op 21 mei 1471 aan de gevolgen van melancholie.

Partners: 

Landen: 

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Alles over WO II? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

 Het komende nummer van Geschiedenis Magazine niet missen?

Je hebt nog 4 dagen om je aan te melden. Neem vóór donderdag 16:00 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!