Geen afbeelding beschikbaar

6 februari jarig: Bernd Freytag von Loringhoven

“Ik had het beeld van een vitaal en charismatisch persoon voor ogen, maar wat ik zag was een zieke, oude man”, aldus een 91-jarige Bernd Freytag von Loringhoven in een interview over Adolf Hitler. Als jonge Duitse militair is hij in april 1945 getuige van de laatste levensdagen van de Führer in de Berlijnse bunker. Bernd Freytag von Loringhoven werd geboren op 6 februari 1914.

Bernd Freytag von Loringhoven was afkomstig uit een eeuwenoude Baltisch-Duitse adellijke familie en werd geboren in Arensburg, het tegenwoordige Kuressaare in Estland. Na zijn schooltijd studeerde Von Loringhoven rechten aan de Universiteit van Königsberg. Vanaf 1933 was het echter noodzakelijk lid te zijn van de SDAP om advocaat te kunnen worden. Von Loringhoven koesterde weinig sympathieke gevoelens voor de nazi-ideologie, dus hij besloot te stoppen met zijn studie. Uit vaderlandsliefde trad hij vervolgens toe tot het leger van de Weimarrepubliek, de Reichswehr.

Duitse Kruis

Von Loringhoven ontwikkelde zich tot een verdienstelijk militair. Vanaf 1937 promoveerde hij achtereenvolgens tot luitenant, kapitein en majoor. Hij werkte onder ander mee aan de invasies in Polen en Rusland, en in 1943 werd hij wegens uitzonderlijke inzet beloond met het gouden ‘Duitse Kruis’.

In de Führerbunker

Samen met de toenmalige chef van de Generale Staf, generaal Krebs, werd hij in april 1945 plotseling, en tegen zijn zin, overgeplaatst naar de Berlijnse bunker waar Adolf Hitler zich in de lentedagen van 1945 verschool. De taak die hij daar kreeg toegewezen bestond uit het dagelijks verslag uitbrengen van militaire ontwikkelingen en nieuwsberichten aan het adres van de Führer. Al snel moest hij veel improviseren, omdat steeds meer leden van Hitler’s communicatiestaf deserteerden en de informatietoevoer dus stokte.

Ontsnapping uit de Führerbunker

In de avond van 29 april, een dag voordat Adolf Hitler en Eva Braun zichzelf van het leven beroofden, lukte het Von Loringhoven om te ontsnappen uit de bunker. Hij gaf zich uiteindelijk over aan Britse troepen en werden tot krijgsgevangene gemaakt. Von Loringhoven werd niet schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en werd in 1948 vrijgesproken.

Na de Tweede Wereldoorlog

Von Loringhoven vestigde zich in München, waar hij werk vond bij een uitgeverij. In 1956 trad hij wederom toe tot het Duitse leger, de Bundeswehr, en klom al snel op tot generaal. Nadat zijn eerste vrouw Renate von Arnim, net als hun zoon, vroegtijdig overleed, hertrouwde hij met Ilse Verna Kraul, waarmee hij ook een zoon kreeg. Gedurende de laatste decennia van de 20e eeuw bekleedde hij verscheidene militaire posities voor het West-Duitse leger en de NAVO. Bernd Freytag von Loringhoven overleed op 27 februari 2007 op 93-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Landen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!