Geen afbeelding beschikbaar

6 juli jarig: Thomas Raffles

Hij probeert de Britse concurrentie voor de Nederlanders in Zuidoost Azië te vergroten en sticht de stad Singapore. Als functionaris voor de East India Company (EIC) zet hij zich in om de economieën van de Britse koloniën te verbeteren. Zijn scherpzinnigheid levert hem prestigieuze aanstellingen op. Thomas Stamford Bingley Raffles werd op 6 juli 1781 geboren op een schip bij Jamaica.

Thomas Raffles werd geboren als enig kind van de Britse handelaar Benjamin Raffles en zijn vrouw Anne Raffles-Lyde. Zijn vader werkte in de Britse West-Indische handel, ten tijde van de Amerikaanse Revolutie (1776-1783). Vanwege de afsplitsing van de Verenigde Staten ging het slecht met de familie Raffles, maar ondanks de opgelopen schulden konden ze Thomas naar kostschool sturen. Nadat hij in 1795 zijn diploma haalde ging hij werken als klerk bij de East India Company (EIC) in Londen, het koloniale bedrijf dat de Britse koloniën in het oosten bestuurde. Het bestuur zag echter dat Raffles getalenteerd was en in 1804 werd hij benoemd tot assistent-secretaris op het Maleisische eiland Penang.

In 1811 viel Napoleon Nederland binnen en zagen de Britten de kans schoon om de Nederlandse overzeese koloniën aan te vallen. Raffles leidde de militaire expeditie naar Java en nam het bestuur van het eiland op zich. Hij liet veel Nederlandse ambtenaren hun carrière voortzetten onder het Britse bestuur. Ook voerde hij het Britse systeem van links rijden in, dat tegenwoordig nog steeds in gebruik is in Indonesië. Verder schafte hij de slavernij in Oost-Indië af en ging hij de opiumhandel tegen.

Om de Nederlandse invloed in het gebied nog verder tegen te gaan stichtte Raffles in 1819 de stad Singapore. Hij maakte een afspraak met de lokale heersers dat de stadshaven alleen Britse schepen zou toelaten. Om Nederlandse schepen te weren werd er bij Singapore een militaire vloot gestationeerd.

Raffles trouwde in 1805 met Olivia Mariamne Devenish, die hem vergezelde bij alle publieke aangelegenheden. Toen ze op Java woonden, zette Devenish zich in voor de lokale vrouwelijke bevolking, en organiseerde ze vrouwenbijeenkomsten voor alle rassen, wat in die tijd bijzonder was. Thomas Raffles overleed op 5 juli 1826, een dag voor zijn 45e verjaardag, aan een inwendige bloeding.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.