6 maart jarig: Michelangelo

"Als mensen wisten hoe hard ik heb moeten werken voor mijn meesterschap, dan zouden zij het niet zo uitzonderlijk vinden." Hij staat bekend als één van de grootste kunstenaars uit de Renaissance, en wordt door velen zelfs beschouwd als de beste kunstenaar die ooit bestaan heeft. Michelangelo werd geboren op 6 maart 1475.

Michelangelo Buonarroti werd geboren op 6 maart 1475 in Caprese, Toscane. Op dertienjarige leeftijd besloot hij dat hij kunstenaar wilde worden en trad hij in de leer bij de schilder Domenico Ghirlandaio. Zo kwam Michelangelo in contact met de invloedrijkste man van Florence, Lorenzo de’ Medici. Tussen 1490 en 1492 werkte hij voor de Medici familie en maakte hij onder andere de beeldhouwwerken ‘Madonna della scala’ en ‘Battaglia dei centauri’.

Na de dood van Lorenzo op 8 april 1492 kwam er echter een abrupt einde aan de samenwerking. Nog datzelfde jaar werden de’ Medici uit de stad verjaagd en besloot ook Michelangelo Florence te verlaten. Op uitnodiging van kardinaal Raffaele Riario kwam hij uiteindelijk terecht in Rome, waar hij in 1497 één van zijn beroemdste werken creëerde: de ‘Pietá’. Vier jaar later keerde hij tijdelijk terug naar Florence, waar hij tussen 1501 en 1504 zijn meesterwerk beeldhouwde, een ruim vijf meter hoog marmeren standbeeld van de Bijbelse held David.

In 1505 keerde Michelangelo weer terug naar Rome, waar hij van Paus Julius II opdracht kreeg om diens graftombe te bouwen. Ondertussen werd hij ook door verscheidene geestelijken en edellieden gevraagd voor allerlei andere opdrachten. Zo schilderde hij tussen 1508 en 1512 een aantal fresco’s op het plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome, waarvan ‘De Schepping van Adam’ uiteindelijk de bekendste is geworden. Later kreeg hij ook nog de opdracht voor een beeltenis van ‘Het Laatste Oordeel’, dat een plaats kreeg op de muur achter het altaar van de kapel. Pas in 1545, ruim veertig jaar na de dood van Paus Julius II, was Michelangelo uiteindelijk klaar met zijn graftombe.

In 1547 werd Michelangelo aangesteld als hoofdarchitect van de Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan. Hij was verantwoordelijk voor een groot deel van het uiteindelijke ontwerp, waaronder de indrukwekkende koepel. Zelf zou hij het gebouw echter nooit voltooid zien worden. Michelangelo Buonarroti overleed 18 februari 1564 op 88-jarige leeftijd.

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.