Geen afbeelding beschikbaar

6 oktober jarig: Le Corbusier, Ernest Walton en Harry van Doorn

Velen beschouwen hem als de moderne Michelangelo, maar er zijn ook critici die hem verantwoordelijk houden voor de dood van de architectuur. De ontwerpen van Le Corbusier zorgen voor veel discussie onder architecten. Le Corbusier werd geboren op 6 oktober.

Een Frans-Zwitsers ontwerper, een Iers natuurkundige en een Nederlandse politicus. Veel hebben ze niet gemeen, maar toch delen ze één ding: 6 oktober, hun geboortedatum.

Charles-Edouard Gris (1887-1965) ook wel bekend als ‘Le Corbusier’, was een Zwitsers-Frans architect, stedenbouwkundige, schrijver en schilder. Hij werd geboren op 6 oktober 1887 in het Zwitserse dorpje La-Chaux-de-Fonds. Tijdens zijn opleiding aan de school voor decoratieve kunsten kwam Le Corbusier in contact met verschillende architecten, waaronder Josef Hoffman en Auguste Perret. Na het behalen van zijn diploma richtte hij het tijdschrift L’Esprit Nouveau op, waarin hij verschillende artikelen publiceerde over zijn visie op de architectuur. Deze werden uiteindelijk door Le Corbusier gebundeld in zijn ‘Vijf punten van een nieuwe architectuur’, die de rest van zijn leven centraal zouden staan in zijn ontwerpen. In 1930 verhuisde hij naar Frankrijk, waar hij uitgroeide tot een van de belangrijkste stedenplanners ter wereld. Gedurende zijn loopbaan kreeg hij veel lof voor zijn inventiviteit en praktische ontwerpen, maar critici houden hem juist verantwoordelijk voor de dood van de architectuur. Le Corbusier overleed op 27 augustus 1965.

Ernest Walton (1903-1995) was een Iers natuurkundige en Nobelprijswinnaar. Hij werd geboren op 6 oktober 1903 te Dungarvan. Op twaalfjarige leeftijd ging Walton studeren aan het Methodist College te Belfast. Hij bleek een aanleg te hebben voor wiskunde en kreeg in 1922 een studiebeurs toegewezen van de universiteit van Dublin. Na vijf jaar behaalde Walton zijn mastergraad en werd hij uitgenodigd om met John Cockcroft onderzoek te doen aan de Cambridge universiteit. Samen ontwierpen de twee mannen een apparaat voor het splijten van lithiumkernen in heliumkernen. Walton en Cockcroft legden hiermee het fundament voor de theorie van de atoomstructuur. Na afronding van het onderzoek in 1934 keerde Walton terug naar Ierland, waar hij voor de rest van zijn leven actief bleef in de wetenschappelijke wereld. In 1951 werd het onderzoek van Cockcroft en Walton beloond met de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Walton overleed op 25 juni 1995 te Belfast.

Harry van Doorn (1915-1992) was een Nederlands politicus en jurist. Hij werd op 6 oktober 1915 geboren in Den Haag. Na de afronding van zijn studie rechten werd hij advocaat bij het Bijzonder Gerechtshof. Hier was hij betrokken bij de ter dood veroordeling van Anton van der Waals, de spion die tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor de dood van 83 leden van het verzet. In 1973 werd Van Doorn Minister van Cultuur en maakte een einde aan de piratenzenders van onder andere Radio Veronica. Later raakte hij als minister voor Maatschappelijk Werk ook nog betrokken bij de Molukse kapingen. Van Doorn bood zichzelf aan als gijzelaar, in ruil voor de vrijlating van alle overige gegijzelden, maar dit aanbod werd geweigerd door de gijzelnemers. Van Doorn overleed 12 januari 1992 op 76 jarige leeftijd.

Partners: 

Personen: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!