Geen afbeelding beschikbaar

7 april jarig: William Wordsworth

“A simple child, dear brother Jim; That lightly draws its breath, And feels its life in every limb; What should it know of death?”.  De Engelse dichter William Wordsworth werd geboren op 7 april 1770 in Cockermouth.

Op jonge leeftijd verloor hij zijn ouders en groeide hij op in het ruige landschap van noordwest Engeland, het Lake District. Hij bleek goed te kunnen leren en deed een studie aan de universiteit van Cambridge. Na deze studie trok hij naar Frankrijk, waar hij in aanraking kwam met de Franse Revolutie (1789). Hij werd fervent aanhanger van de revolutie, maar moest wegens geldgebrek terugkeren naar Engeland. Ook het bloedbad waarop de Franse Revolutie leek uit te keren zinde hem niet.

Terug in Engeland begon hij te dichten, gesteund door zijn zus Dorothy en zijn college-dichter Samuel Coleridge. Samen met Coleridge publiceerde Wordsworth in 1798 de Lyrical Ballads. Deze publicatie wordt beschouwd als het begin van de Engelse Romantiek. Het was een reactie op het classicisme, dat zich ontwikkeld had tot een strenge en starre manier van schrijven. Wordswordt en Coleridge lieten rigide regels los en gingen  een alledaagser en vloeiender taalgebruik gebruiken. In het voorwoord van Lyrical Ballads staat het Romantische idee uitgewerkt: dat de essentie van poëzie het beschrijven is van eigen gevoelens, zonder last van kunstmatige regels.

De natuur speelde een belangrijke rol in het werk van Wordsworth, waarbij hij veel teruggreep op zijn herinneringen over zijn jeugd in het Lake District. Zijn succes met dichten werd overschaduwd na het verdrinken van zijn broer en de dood van twee van zijn kinderen. Ook kreeg hij ruzie met Coleridge. Wordsworth werd ongelukkig en zijn inspiratie voor het dichten nam af. Hij stierf in Rydal Mount op 23 april 1850.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!