Geen afbeelding beschikbaar

7 februari jarig: Laura Ingalls Wilder

Ze is de dochter van een Amerikaanse pionier en reist in haar jeugd door Amerika. Onderweg houdt ze meerdere dagboeken bij, maar het is haar dochter Rose die haar op latere leeftijd overhaalt haar herinneringen te publiceren. De hierop gebaseerde televisieserie Little House on the Prairie wordt een groot succes. Laura Ingalls Wilder werd geboren op 7 februari 1867 in Pepin, Wisconsin.

Laura Ingalls Wilder was de tweede in de rij van vier dochters. Haar vader was de vrolijke pionier Charles Ingalls en haar moeder was Caroline Lake Quiner, een ontwikkelde en zachtaardige vrouw. Het Amerikaanse pioniersgezin trok rond met een huifkar richting het ongerepte westen van Amerika. Op plaatsen waar ze langer verbleven bouwde vader eenvoudige houten huizen. Indien mogelijk ging Ingalls naar school, maar door de frequent voorkomende verhuizingen is ze grotendeels door haar ouders onderwezen. Al op 15-jarige leeftijd behaalde ze een certificaat waarmee ze les kon geven aan kinderen. Dit was niet haar passie, maar Ingalls kon zo een bijdrage leveren aan het gezinsinkomen.

Op 16-jarige leeftijd ontmoette ze Almanzo Wilder, een tien jaar oudere boer die net als Ingalls verhuist was naar De Smet, een dorp in Zuid-Dakota. Twee jaar later trouwde ze met hem. Ze stopte met lesgeven en ging haar man helpen op de boerderij. Op 5 december 1886 kreeg ze een dochter, Rose. Drie jaar later kreeg ze nog een zoontje, die kort na de geboorte overleed. Daaropvolgend kreeg Almanzo Wilder difterie, een slopende ziekte die zijn halve lichaam verlamde. Toen hun eigengebouwde boerderij afbrandde trok het gezin naar Mansfield, waar ze zich definitief vestigden.

Doordat Ingalls Wilder en haar echtgenoot weinig zelf werkten op de boerderij, had ze de mogelijkheid om haar (jeugd)herinneringen op te schrijven. Rose was inmiddels schrijfster en haalde haar moeder over de avonturen uit haar jeugd te publiceren. In eerste instantie zagen uitgeverijen weinig in het autobiografische werk, tot Ingalls Wilder besloot zich te richten op de belevenissen van het hele gezin. De eerste uit haar serie ‘Het kleine huis’-boeken werd in 1932 meteen een succes. Er zouden nog verschillende delen volgen. Op 10 februari 1957 stierf Ingalls Wilder op 90-jarige leeftijd. In 1974 startte de televisieserie, die doorliep tot 1983 en daarna wereldwijd meermaals herhaald werd.

Bronnen

- Ploegsma.nl 

- LIW Frontier Girl 

- Notable Biographies.com 

- Kleinehuis.nl 

- Afbeelding: Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Special Maand van de geschiedenis – Eureka!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.