Geen afbeelding beschikbaar

7 juli jarig: Marc Chagall

‘De enige kunstenaar die nog weet wat kleur is.’  zo omschreef Picasso hem. Zijn werk was eigenlijk in geen enkele stroming te plaatsen, maar zorgde er wel voor dat hij tot zijn dood persona non grata in zijn geboorteland Rusland was. Marc Chagall werd geboren op 7 juli 1887.

Chagall werd geboren in Rusland, als oudste van uiteindelijk 9 kinderen van Joodse ouders. Vanaf 1906 kreeg hij tekenlessen en werd zijn talent ontdekt. Zijn moeder stimuleerde hem om naar de kunstacademie in St.Petersburg te gaan en dat deed hij dan ook in 1907. Hier krijgt hij les van de beroemde decorontwerper Léon Bakst.

In 1910 verhuisde Chagall naar Parijs, omdat er vijandigheden tegen joden in Rusland plaatsvonden. Hier maakte hij kennis met de kunstenaarswereld en het leven tussen de avant-gardistische kunstenaars. In deze periode maakte Chagall een paar van zijn beste werken, waaronder I and the Village. In zijn werken, die beïnvloed werden door het surrealisme en kubisme, kwamen vaak Bijbelse en joodse taferelen voor. In Parijs vond de eerste tentoonstelling van deze werken plaats. Chagall verliet de stad echter in 1914 wegens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, en keerde terug naar Rusland.

In Rusland was Chagall aanvankelijk enthousiast over de Russische Revolutie (1917) en werd hij zelfs benoemd tot commissaris van de kunst in de regio Vitebsk, waar hij geboren was. Ook trouwde hij met zijn grote liefde Bella, met wie hij een dochter kreeg. Chagall was de politiek echter al snel zat en emigreerde in 1922 met zijn gezin naar Parijs. Toen de Tweede Wereldoorlog in 1950 uitbrak in Frankrijk verlieten ze het land en vluchtten naa Amerika, waar ze in 1941 aankwamen.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1950, keerde Chagall terug naar Frankrijk en vestigde zich in Saint-Paul-de-Vence. Hij maakte in de jaren ‘50 veel reizen, waaronder naar Israël. Hier maakte hij muurschilderingen voor de Knesset en verschillende synagogen. Ondanks dat Chagall graag nog een keer terug wilde keren naar Rusland, werd dit niet toegestaan. Hij mocht het land niet in wegens zijn banden met Amerika. Chagall bleef tot zijn dood in 1985 in Saint-Paul-de-Vence wonen. Hij werd 97 jaar oud. 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.