Geen afbeelding beschikbaar

7 juni jarig: Lodewijk Pincoffs

Lodewijk Pincoffs is een succesvol Rotterdams zakenman die een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Hij is medeoprichter van de Afrikaansche Handelsvereniging, waarmee hij grote winsten boekt. Als zijn bedrijf echter in zwaar weer komt fraudeert Pincoffs op grote schaal en moet hij vluchten naar New York. Lodewijk Pincoffs werd geboren op 7 juni 1827 te Rotterdam.


Lodewijk Pincoffs groeide op in een welvarend joods gezin. Hij kreeg een privéopleiding en studeerde daarna aan een handelsschool in Duitsland. Nadat hij enige tijd bij zijn broer in Engeland en Antwerpen werkte, richtte hij in 1849 met zijn zwager de firma Kerkdijk & Pincoffs op. Het bedrijf specialiseerde zich in handel met Afrika en dan met name in grondstoffen voor verfproductie.


Pincoffs trouwde in 1851 met Esther Raphael en kreeg met haar drie zoons. Behalve actief in de handel raakte Pincoffs ook betrokken in de Rotterdamse politiek. In 1856 werd hij lid van de gemeenteraad en twee jaar later van de provinciale staten van Zuid-Holland. In maatschappelijk opzicht was Pincoffs een actief man, want hij zette zich vaak in voor goede doelen.


Na de dood van zijn zwager in 1861 en een brand in een fabriek in Banana, Congo, kwam zijn bedrijf in financiële problemen en moest hij investeerders toelaten om te blijven voortbestaan. De Afrikaanse handel werd in 1869 een aparte onderneming onder de naam Afrikaansche Handelsvereeniging. Het bedrijf had de handel aan de westkust van Centraal-Afrika vrijwel geheel in handen.


Pincoffs richtte in 1870 nog de Rotterdamsche Handelsvereeniging op, die de ontwikkeling van de Rotterdamse haven aan de Maasoevers in stroomversnelling bracht, terwijl de Afrikaansche Handelsvereeniging al in zwaar weer verkeerde. Om het bedrijf te redden fraudeerde Pincoffs op grote schaal. De boekhouding van het bedrijf deed hij in werkelijkheid veel rooskleuriger voorkomen dan dat deze was en hij liet de Rotterdamsche Handelsvereeniging grote sommen geld investeren.


De Afrikaansche Handelsvereeniging ging in 1879 alsnog failliet en de fraude kwam aan het licht. Daarop vluchtte Pincoffs naar New York om aan een gevangenisstraf te ontkomen. Hij liet vele miljoenen guldens aan schuld na, maar had er wel voor gezorgd dat de Rotterdamse haven zich sterk ontwikkelde. Lodewijk Pincoffs overleed in New York op 28 september 1911.

Bronnen


Historici, Pincoffs, Lodewijk


Joods Historisch Museum, Lodewijk Pincoffs


Top010, Lodewijk Pincoffs


Leestips-boek


Ik verlang geen dank Ik verlang geen dank


€ 24.90 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!