Geen afbeelding beschikbaar

7 juni jarig: Paul Gauguin

Hij reist tijdens zijn leven van land naar land. Ondanks zijn westelijke oriëntatie heeft hij een fascinatie voor het oosten en dat drukt zich uit in zijn schilderkunst. Hij is zo begaan met de schilderkunst dat hij zijn vrouw en vijf kinderen in de steek laat. Paul Gauguin werd op 7 juni 1848 geboren in Parijs.

Eugène Henri Paul Gauguin werd in Parijs geboren als zoon van de Franse journalist Clovis Gauguin en de half Peruaanse Aline Maria Chazal. Toen Gauguin 4 jaar oud was vertrok het gezin per boot naar Peru. Onderweg stierf de vader van Gauguin door een onbekende oorzaak. Gauguin woonde 3 jaar met zijn moeder en zus in de Peruaanse hoofdstad Lima, voordat het gezin terugkeerde naar Frankrijk. In 1865 schreef hij zich in voor de Franse marine en voer hij op een schip op de Atlantische Oceaan. Toen hij er in 1871 achter kwam dat zijn moeder was overleden keerde hij terug naar Frankrijk.

In 1873 trouwde hij met de Deense Mette Sophie Glad. Samen kregen ze vijf kinderen en verhuisden ze in 1884 naar Kopenhagen. Gauguin had inmiddels een passie voor de schilderkunst ontwikkeld. Deze passie ging zover dat hij zijn gezin ervoor verliet. In 1885 verhuisde hij weer naar Parijs, waar hij zich volledig op de schilderkunst stortte. In die hoedanigheid bracht hij negen weken schilderend door met Van Gogh in Arles.  De twee konden echter slecht met elkaar overweg, hoofdzakelijk omdat Gauguin Van Gogh domineerde. Beide leden aan depressies en de samenwerking stopte toen Van Gogh in een gesticht werd opgenomen. Ondanks hun slechte verhouding bleven ze wel met elkaar corresponderen.

Gauguin vond dat veel impressionistische kunstenaars elkaar na-aapten en was gefascineerd door kunst uit het oosten. Hij week af van het heersende impressionisme door met weinig kleurverschil te schilderen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Gele Jezus die hij in 1889 schilderde. In dit kunstwerk maakte hij vooral gebruik van gele verf dat hij met zwarte strepen omlijnde.

Gauguin emigreerde in 1891 naar Panama, omdat hij zich in Europa ondergewaardeerd voelde. Ook in Zuid-Amerika vond hij echter de Europese cultuur nog teveel aanwezig en hij emigreerde opnieuw, ditmaal naar het Polynesische eiland Tahiti. Hier had hij naar verluidt regelmatig seks met minderjarige meisjes. Hij stierf op 8 mei 1893 aan syfilis, nadat hij al ernstig verzwakt was vanwege drankmisbruik.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.